Hlavní obsah

Za smrt dítěte stojí před soudem chůva. Přiznala, že ho kopla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Mezi vietnamskou komunitou v Chebu měla přezdívku „babi“. Skoro dvacet let si Hanu Rettovou (70) najímali rodiče jako chůvu pro své děti, které hlídala u sebe v bytě. Ve středu žena stanula před Krajským soudem v Plzni pro podezření, že před dvěma lety způsobila smrt devatenáctiměsíčního chlapečka.

Soud s chůvou za smrt dítěteVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Dítě, které tehdy měla na starosti, od sebe měla odkopnout. Podle znalců mohl být pro chlapce fatální jak samotný úder, tak následný pád hlavičkou na tvrdou podložku. Státní zástupkyně viní ženu ze zločinu ublížení na zdraví s následkem smrti. Jako trest pro ni navrhuje pět let vězení.

„Cítím se nevinná. Nesouhlasím s tím, že bych mu úmyslně způsobila zranění. I když chlapec hrozně vyváděl, v životě bych mu neublížila. Že je zraněný, jsem se dozvěděla až od policie,“ prohlásila před soudem Rettová.

Chůva v Chebu podle obžaloby odkopla otravné dítě, v nemocnici zemřelo

Krimi

Podle ní byl chlapec jiný než ostatní děti. „Každý den se vztekal, bouchal do dveří, pořád za mnou běhal a tahal mě za nohy a ruce, nechtěl jíst ani pít. Měla jsem co dělat, abych ho vůbec mohla svléknout. Už jsem ho dál nechtěla hlídat,“ uvedla dále obžalovaná žena.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Hana Rettová u soudu

V osudný den se chlapec podle Rettové zase vztekal. „Chtěla jsem ho utěšit, tak jsem ho vzala do náručí. Bránil se a štípal mě. Postavila jsem ho zpátky na zem. Začal mě tahat zase za nohu, tak jsem ho kopla, že upadl na zadek. Nebylo to ale vší silou,“ popisovala Rettová další sled událostí.

Magistr za 4000 korun. Bývalý technik univerzity v Plzni dostal podmínku

Krimi

Podle ní byl poté chlapec zakřiknutý. „Říkala jsem si, že je konečně unavený. Hodila jsem ho do postele, aby spal. Asi za dvě hodiny pro něho přišel otec. Šla jsem ho vzbudit, ale vůbec nereagoval. Zavolali jsme záchranku,“ dodala Rettová. Tvrdila, že předtím, než ho kopla, dvakrát sám upadl v předsíni a v kuchyni.

K incidentu došlo 10. března 2019. Ten den přivedli rodiče synka k chůvě zcela zdravého. Odpoledne už ho vezla záchranka do nemocnice v kritickém stavu. Tam přes veškerou snahu lékařů zemřel v důsledku otoku mozku.

„Ležel na zádech vedle postele na zemi a oči měl obrácené v sloup. Téměř nedýchal a jen slabounce sípal. Jakmile jsem ho vzal do náručí, hlavička mu padla dozadu a tělo bylo úplně bezvládné. Tak jsem ho položil na postel a řekl chůvě, ať zavolá sanitku,“ vypovídal otec chlapce.

Cítil jsem se napaden, řekl soudu muž, který střílel po policistovi

Krimi

Paní na hlídání syna si s manželkou vybrali na doporučení známých. „Chtěli jsme, aby si zvykl na kolektiv a naučil se česky, než půjde do školky. Byl u ní pět nebo šest dnů. Platilo se 6000 korun měsíčně za jedno dítě,“ dodal muž.

Z důkazů podle státní zástupkyně nevyplývá, že by chůva měla v úmyslu chlapce usmrtit. „Každý, i podprůměrně inteligentní člověk, který přišel do styku s dítětem v takto útlém věku, přece ví, že je s ním třeba zacházet velmi opatrně a šetrně. Z důvodu křehké tělesné konstituce je třeba zvlášť chránit jeho hlavu, která není dosud pevně srostlá. Obžalovaná si musela být vědoma toho, že úder, kop či podobný útok vedený velkou silou proti sotva dvouletému dítěti může mít za následek poranění hlavy, která mohou vést až ke smrti,“ stojí v obžalobě.

Znalci se shodli v tom, že motivem mohla být frustrace z chování dítěte, které obžalovaná žena znala krátce a které mělo velký problém s adaptací na nové prostředí. „V důsledku toho bylo velmi náročné na pozornost. Toto chování vnímala obžalovaná jako velmi zatěžující a narušující kontakt s ostatními hlídanými dětmi,“ uvedli znalci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám