Hlavní obsah

Za slova o podřezání Zemana chce policie poslat bývalého radního k soudu

Praha

Pražská policie navrhla obžalovat zastupitele a bývalého radního Jesenice Martina Langa (dříve ODS). Ten čelí trestnímu stíhání za své výroky na adresu prezidenta Miloše Zemana a poslanců, které zveřejnil na svém Facebooku. Lang mimo jiné napsal, že „Zeman je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini”.

Foto: www.mujesenice.cz

Martin Lang

Článek

„Ze strany kriminalistů bylo skončeno vyšetřování případu a státnímu zástupci byl doručen návrh na podání obžaloby," sdělil v pondělí mluvčí policistů Jan Daněk. O dalším postupu rozhodne Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7.

Lang je obviněný z podněcování k trestnému činu, za což mu hrozí až dvouleté vězení. ČTK po zahájení stíhání napsal, že se nenechá zastrašit a že na smyslu svých slov trvá.

Přirovnal Zemana k Hitlerovi a psal o jeho podřezání. Zastupiteli hrozí dva roky

Domácí

Komunální politik zveřejnil výroky letos v dubnu na svém soukromém profilu v souvislosti s tím, že Zeman souhlasil se zdaněním církevních náhrad. Poslance, kteří pro zákon hlasovali, Lang označil za „proradná prasata”, která je dovoleno a nutné zabíjet.

Za svůj příspěvek se později omluvil a uvedl, že to byla nadsázka s cílem vyprovokovat diskusi na závažné téma. Podle dřívějšího Langova vyjádření zneužila jeho facebookový status politická konkurence, která ho rozeslala médiím.

Radní, který psal o podřezání Zemana, rezignoval

Domácí

Lang následně rezignoval na funkci radního, ačkoliv ho jeseničtí zastupitelé podpořili a odhlasovali vyjádření, že výrok byl Langovým osobním prohlášením a nevyjadřuje postoj zastupitelstva ani městské rady.

Lang k tomu uvedl, že se ve funkci rozhodl skončit kvůli pracovnímu vytížení, nikoliv kvůli kritice, které za svůj výrok čelil. ODS ho ještě předtím kvůli výroku vyloučila ze strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám