Hlavní obsah

Za schvalování útoku v Christchurchi potvrdil soud muži ze Žďáru podmínku

Praha

Vrchní soud v Praze v úterý potvrdil tříletou podmínku Ondřeji Pudilovi za schvalování teroristického útoku v novozélandském Christchurchi. Muž ze Žďáru nad Sázavou napsal do internetové diskuse několik příspěvků, v nichž mimo jiné chválil, jakou střelec v mešitách zvolil ráži, a litoval toho, že si útočník nekoupil větší zásobníky.

Foto: Novinky

Ondřej Pudil (v bílém) se svým obhájcem.

Článek

Rozhodnutí je pravomocné, uvedla mluvčí odvolacího soudu Kateřina Kolářová.

Pudil připojil loni 15. a 16. března své názory pod článek „Vystřílená mešita“ na serveru navratdoreality.cz. Uvedl o střelci například: „Kdybych věděl, že se tohle chystá udělat, tak mu pošlu tu desítku na GoPro... těch nádhernejch 17 minut v HD by za to stálo. Škoda že k ARku nekoupil větší zásobníky, to přebíjení ho zbytečně zdržovalo,“ nebo „Tohle je totiž to jediný, čemu muslimové rozumí! Brutální násilí. Já mu tleskám. Doufám, že to bude pokračovat.“

Já mu tleskám. Doufám, že to bude pokračovat, chválil teroristu muž. Dostal podmínku

Krimi

Pražský městský soud v létě při ukládání trestu uvedl, že neuvěřil Pudilovu tvrzení, podle kterého nevěděl, co přesně komentuje. Uložený trest má podle soudu sloužit jako varovný signál i pro ostatní lidi, aby si nemysleli, že na internet mohou napsat všechno, co je napadne.

Proti rozsudku se Pudil odvolal, stejně učinil i státní zástupce, který pro něj žádal přísnější, pětiletý trest. Za podporu a propagaci terorismu Pudilovi hrozilo pět až 12 let vězení.

Podmínka za nenávistný komentář pod fotem prvňáků platí

Krimi

Pravicový extremista z Austrálie zastřelil loni v březnu při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. V souvislosti se schvalováním útoku řešily české soudy několik případů, obžalovaným uložily podmíněné tresty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám