Hlavní obsah

Za přílišnou žárlivost dostal jedenáct let

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

S jedenácti lety vězení ve věznici s ostrahou ve čtvrtek odešel od Krajského soudu v Brně Josef Halíček z Kyjova. Byl shledán vinným z pokusu o vraždu, v dubnu letošního roku totiž loveckým nožem napadl v Brně svou bývalou přítelkyni Vlastu Fialovou a jejího nového druha Petra Javůrka.

Článek

Soud byl přesvědčen o tom, že Halíček jednal s jasným úmyslem zabíjet a to, že nakonec nebyl vrahem, bylo jen dílem náhody a velkého štěstí.

Osudný večer 6. dubna 2007 se setkali Halíček, jeho bývalá družka Fialová a její nový přítel Petr Javůrek právě v Javůrkově bytě v Brně na Kounicově ulici, kam Halíček přivezl věci Fialové. Podle slov všech zúčastněných schůzka probíhala naprosto klidně až do chvíle, kdy se Halíček na chvíli vzdálil z obývacího pokoje, údajně pro kapesník.

Místo kapesníku se ale vrátil s loveckým nožem a okamžitě zaútočil na Javůrka. Tomu v průběhu potyčky zasadil 22 bodných a řezných ran se slovy "ty půjdeš, ty půjdeš, to je jisté". Javůrek, který se dodnes léčí, popisoval, že se mu jeho sok pokoušel vrazit nůž do oka.

Odsouzený, který několik dní před činem konzumoval takřka pouze alkoholické nápoje, napadl pěstmi i Fialovou, přičemž opět vykřikoval výše zmíněná slova.

Oběma napadeným se nakonec podařilo z bytu uprchnout a Halíček se následně pokusil o sebevraždu. Podle slov znalců hrál při útoku stěžejní roli pocit frustrace a hlavním motivem činu byla žárlivost. Obžalovanému podle soudu přitížilo i to, že byl v minulosti již několikrát trestán, naposledy v červenci 2004 napadl svou přítelkyni Fialovou a brutálně ji zbil až upadla do bezvědomí.

Paradoxní je, že Fialová se i přes tyto události rozhodla vrátit k Halíčkovi. Státní zástupce i obhajoba se prozatím k možnému odvolání nevyjádřili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám