Hlavní obsah

Za přepadení vozu se 77 milióny a vraždu dal soud třem mužům celkem 41 let vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Celkem 41 lety vězení potrestal ve čtvrtek brněnský krajský soud trojici lupičů, kteří dříve sloužili jako policisté. Podle verdiktu před deseti lety přepadli u Slavkova u Brna vůz převážející 77 miliónů korun. V jednom z pachatelů se nakonec hnulo svědomí a vylíčil policistům pravdu o přepadení i o vraždě nepohodlného komplice.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Roman Dolíhal (druhý zleva) a Jaroslav Havlík (vpravo) u Krajského soudu v Brně

Článek

Klíčovým svědkem v případu byl Antonín Dolíhal. Právě on usvědčil své kumpány včetně svého bratra Romana. Právě Roman Dolíhal po čtyřech letech od přepadení zavraždil komplice, kterým byl velitel přepadeného vozu.

Antonín Dolíhal si od soudu vyslechl trest 10 let vězení, jeho bratr dostal 20 let a poslední z lupičů, Jaroslav Havlík, si odnesl 11 let.

Výpověď koresponduje s důkazy

„Doznání Antonína Dolíhala usvědčuje nejen jeho, ale i další dva obžalované. Jeho výpověď bere soud jako zcela věrohodnou, navíc nestojí osamoceně, koresponduje totiž s dalšími důkazy,“ konstatoval soudce Miloš Žďárský.

„Obžalovaní disponovali po loupeži větším množstvím finančních prostředků, než které byli schopní vydělat. Dalším nepřímým důkazem byly domovní prohlídky, při nichž se našly nelegálně držené zbraně nebo kukly. Usvědčují je i výpovědi svědků,“ dodal Žďárský.

Muži se podle verdiktu dohodli s velitelem vozu převážejícího peníze na tom, že na vhodném místě v serpentinách nad Slavkovem zablokují jeho vůz.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Antonín Dolíhal přichází v doprovodu eskorty ke Krajskému soudu v Brně, který 30. června vynesl rozsudek v kauze deset let staré loupeže u Slavkova a také vraždy.

„Dne 9. 8. 2006 kolem sedmé hodiny přijeli na místo, převlékli se do černých kombinéz s nápisy Policie, na auto dali modrý maják a vyjeli z vedlejší komunikace, kde zastavili vůz s penězi. Antonín Dolíhal si dal na rameno protitankovou střelu RPG a namířil na osádku vozu. Roman Dolíhal s dalším vozem přijel za auto s penězi, přeložil tam schránky se 77 milióny korun, poté hodili do nákladového prostoru přepadeného vozu slzný granát a ujeli,“ popsala státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Chtěl víc peněz 

Po několika letech ale nastal problém. Velitel vozu prý začal požadovat větší část peněz. „Proto jej Roman Dolíhal ve svém domě, kde s ním mluvil, zezadu zasáhl elektrickým paralyzérem a pak jej uškrtil. Tělo pak ukryl ve výkopu na stavebním pozemku,“ dodala žalobkyně.

„Je to všechno pravda. Přepadli jsme to auto s bratrem a s panem Havlíkem, který byl můj bývalý kolega od policie, a také po domluvě s velitelem vozu. Bratr pak zabil tohoto komplice, který chtěl víc peněz a vyhrožoval, že když je nedostane, mohli bychom se ještě divit. Hodně mě to vzalo, když jsem viděl, jak ho před mýma očima zavraždil,“ prohlásil před soudem Antonín Dolíhal.

„Nic z toho není pravda, ničeho jsem se nedopustil. Můj bratr je sice spolupracující podezřelý a doznává se, ale to nekoresponduje s dalšími důkazy i svědky. Policie mě prověřovala hned na začátku vyšetřování a pak i v průběhu let. Nikdy nic nezjistili. Rozhodně jsem ani nikoho nezavraždil,“ probodával svého bratra pohledem Roman Dolíhal.

Stejně jako Havlík celou dobu popíral, že by měl s přepadením cokoli společného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám