Hlavní obsah

Za pokus o vraždu souseda dostal zahrádkář pět let

– Praha
Novinky, bad

Za pokus o vraždu svého souseda vyměřil důchodci Vlastimilu Matulovi pražský městský soud ve čtvrtek pět let ve vězení. Třiasedmdesátiletý Matula střelil o třicet let mladšího muže, se kterým měl dlouholeté spory, pistolí ráže 7.65 mm do ucha a prostřelil mu obě ruce. Verdikt není pravomocný, žalobce i Matula si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nemáme žádné pochybnosti o tom, že obžalovaný je osobou slušnou, spíše chladným typem. Oproti tomu poškozený je osobou impulzivní, vznětlivou, dá se říci sprostou a nedbající zásad slušného chování,“ uvedla předsedkyně senátu Silvie Slepičková.

Soud nicméně odmítl argument obhajoby, že šlo z Matulovy strany o sebeobranu.

„Když poškozeného spatřil, jak se blíží, byl v chatě a měl možnost se tam zavřít, měl možnost zavolat telefonem hlídku policie a obrátit se na ni s žádostí o pomoc,“ pokračovala soudkyně.

Poukázala také na to, že střelba z pistole dané ráže byla velmi nebezpečná.

Přestože za pokus o vraždu hrozil Matulovi až osmnáctiletý pobyt za mřížemi, soud mu nakonec uložil trest podstatně nižší.

„Důsledně jsme zvažovali okolnosti, které provázely tento skutek, zvažovali jsme předchozí chování poškozeného proti panu obžalovanému. Máme za to, že i vzhledem k osobě obžalovaného předmětná trestní sazba byla nepřiměřeně přísná a k napravení obžalovaného by stačil mírnější trest,“ vysvětlila snížení Slepičková.

Stínil mu strom

Matula loni v květnu v zahrádkářské kolonii v pražských Kunraticích nejméně dvakrát vystřelil na svého souseda, se kterým měl letité spory. Muži prostřelil předloktí a poranil mu ušní boltec.

Za vším je spor o ořešák, který stál na pozemku poškozeného. Matulovi prý stínil. Přizval si tedy svého syna, s bagrem částečně strhli plot oddělující oba pozemky a strom vybagrovali. Ořešák pak hodili sousedovi na pozemek.

Následně pak nastaly hádky ohledně plotu na hranici obou pozemků.

Podle Matulovy verze mu soused začal nadávat. „Ty ha**le, stejně si ten plot nepostavíš a já tě zabiju,“ řekl mu prý muž od vedle.

Poškozený to ovšem viděl jinak. Viděl prý, jak Matula seká zahradu, a když souseda spatřil, vypnul sekačku, šel do chatky a pak si to namířil k němu. „Říkám mu: Tak co, Matula, kdy se bude stavět plot? A on koukal,“ uvedl při policejní rekonstrukci činu poškozený.

Myslel, že má soused plynovou pistoli

Matula pak podle něj udělal pár rychlých kroků, namířil na něj pistoli, kterou poškozený považoval za plynovou, a vystřelil.

„Cítil jsem teplo, viděl jsem krev. Křičel jsem na něj: Ty magore, ty kreténe, tys mě střelil. Ty vole, tys mě střelil,“ pokračoval soused. Postřelený se pak dal útěk a zavolal policii, prý mu ale nebylo rozumět.

Matula mezitím odešel do své chatky, odkud zavolal policii. „Dobrý den, Matula. Já jsem tady postřelil člověka,“ řekl dispečerovi. Pak šel poškozeného zkontrolovat. „Seděl venku na bobku a řval: Ku*va! Když jsem viděl, že mluví a je naštvanej, tak jsem šel zpátky,“ řekl Matula. Po chvíli přijela policie a Matulu odvezla.

„Lituji toho, bude mě to trápit určitě do konce života. Nechám na soudu, jakým způsobem mě za to, co jsem udělal, potrestá,“ kál se těsně před rozsudkem Matula.

Vedl řádný život a ctil zákony

Podle státního zástupce byla Matulova vina během hlavního líčení prokázána.

„Obžalovaný si připravil zbraň a tuto proti bezbrannému poškozenému bez varování použil,“ uvedl státní zástupce Petr Boš. „Bylo otázkou šťastné náhody, že nedošlo k fatálnímu následku,“ dodal žalobce a navrhl soudu trest někde mezi deseti a dvanácti lety vězení.

I když Matulovi hrozil vyšší trest, podle Boše by měl soud zohlednit jeho dosavadní bezúhonný život.

Matulova obhájkyně Barbara Martinů argumentovala tím, že především nebylo prokázáno úmyslné jednání seniora. „Úmysl zavraždit poškozeného nebyl prokázán. Jsem přesvědčena, že buď mělo být jednání kvalifikováno jako nutná obrana, nebo nedbalostní jednání,“ prohlásila Martinů a poukazovala na chování poškozeného.

„Můj klient byl několik let šikanován ze strany poškozeného. Neštítil se (poškozený) psát urážlivé esemesky, výhrůžné e-maily, neštítil se ani využívat cizí pozemek pro svou potřebu a neštítil se ani fyzického útoku na obžalovaného,“ prohlásila advokátka.

„Obžalovaný je ve věku 73 let a proti němu se postaví agresívní člověk se slovy ‚Ty ha**le, já tě zabiju,‘ a tak lze přihlédnout k tomu, jakým způsobem obžalovaný zareagoval,“ dodala.

Martinů také zmínila, že je Matula dosud netrestaný, slušný člověk, který se vždy choval morálně a vždy ctil zákony.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám