Hlavní obsah

Za plánování vražd snížil soud lékaři Bartákovi trest. Celkem si odsedí 18 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lékař Jaroslav Barták (61) si odsedí šest let ve vězení za plánování vražd a vydírání, díky kterému chtěl zpoza mříží utéct. Už teď si odpykává dvanáctiletý trest za zneužívání svých asistentek. Vrchní soud v Praze v úterý snížil původně osmiletý trest, který dostal od libereckého krajského soudu. Trest se mu ale začne započítávat až v roce 2023 po odpykání prvního.

Foto: Michael Polák, Právo

Odsouzený lékař Jaroslav Barták

Článek

„Jsme toho názoru, že ani po doplnění dokazování se v podstatě nic nezměnilo. Respektive změnilo se to, že podle nás bylo zcela jednoznačně prokázáno, že se rozhodně nejedná o nějaký komplot proti doktoru Bartákovi,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. Soud trest snížil podle Hodouška proto, že už se řízení táhne neúměrně dlouho, a také kvůli tomu, že zůstalo pouze u přípravy vražd.

„Při ukládání trestu jsme přihlédli k době trvání trestního řízení, na jehož délce nemá pan obžalovaný žádnou vinu. Je to záležitost, pravda, justice,“ konstatoval soudce a dodal: „Trest je tak nízký vzhledem ke stadiu trestného činu, který se nepřiblížil žádným způsobem k dokonání toho činu.”

Případem plánování vražd a vydírání, které měl Jaroslav Barták osnovat, se liberecký soud zabýval třikrát a pokaždé Bartáka uznal vinným, naposledy v roce 2016 mu za to vyměřil patnáctiletý trest. Barták se ale proti verdiktu vždy odvolal, případ došel i k Nejvyššímu soudu.

Vrtulníkem z vězení

Vraždy, za jejichž přípravu byl potrestán, měl Barták plánovat už coby odsouzený v roce 2013 v liberecké věznici. Se spoluvězněm probíral, jak zlikvidovat bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděru a pravoslavného kněze Eugena Freimanna. Šándor měl být zavražděn vystřelovacím nožem v metru, aby to vidělo co nejvíce lidí.

Freimanna pak Barták plánoval nechat unést a mučit, dokud by nevydal 10 milionů korun. Poté měl být zabit nalitím alkoholu do těla krkem a konečníkem, aby se otrávil alkoholem. Choděru pro změnu chtěl mučit, dokud by z něj nedostal 50 milionů korun, a zabít blíže neurčeným způsobem.

Těla všech tří obětí měla být veřejností nalezena tak, aby se o jejich osudu dozvědělo co nejvíce lidí. Další tři lidi chtěl podle verdiktu vydírat, celkem se chtěl dobrat 80 milionů korun, za které chtěl zařídit svůj útěk z vězení za pomoci vrtulníku do Běloruska.

Barták, který se z odvolacího jednání omluvil, se u hlavního líčení hájil tím, že nikoho zabít nechtěl, je to komplot, a byly to „jen kecy a bláboly a nikdy to tuto formu neopustilo“.

Je přesvědčený, že celá věc vzešla z určité cílené snahy jeho spoluvězně si určitým způsobem získat výhody ve věznici.

Znásilňování asistentek

Barták si v současnosti odpykává dvanáctiletý trest za znásilňování a trýznění svých asistentek. Minimálně jedenáct žen, coby prezident pražské Polikliniky Modřany, znásilňoval, bil, vydíral či jinak zneužíval zejména na zahraničních cestách.

I v tomto případě Barták hlásal, že je nevinný, že ženy byly jeho milenkami a za sexuální služby dostávaly zaplaceno. Soudy mu ale neuvěřily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám