Hlavní obsah

Za pašování drog dostal 12,5 roku

Právo, Svatava Hernandezová
PLZEŇ

Fatona Gašiho alias Strejdu poslal v pátek plzeňský krajský soud za opakované transporty velkého množství heroinu z České republiky do Itálie v letech 1998 - 99 na 12,5 roku do vězení se zvýšenou ostrahou. Jeho tři spoluobžalovaní byli pro nedostatek důkazů, i na návrh státní zástupkyně, žaloby zproštěni. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť Gaši se na místě odvolal.

Článek

Podle žalobkyně Gaši se skupinou dalších osob, působících na území Čech, Rakouska a Itálie v době od května 1998 do května následujícího roku, zorganizoval transport zhruba 250 kilogramů heroinu z naší republiky do italského Milána prostřednictvím kurýrů, pro něž v mnoha případech bylo zakoupeno i příslušné vozidlo, v němž byly drogy ukryty a převáženy. Kromě Gašiho a kurýrů se na těchto drogových obchodech podílely značnou měrou i další osoby, včetně dvou mužů, z nichž jeden byl zastřelen deseti střelami ze samopalu a další je od roku 2001 nezvěstný.

Telefonní odposlechy jako hlavní důkaz

Případ byl u plzeňského soudu projednáván v průběhu minulých 11 měsíců, ve více než čtyřiceti jednacích dnech, za vysokých bezpečnostních opatření. Obsáhlé odůvodnění rozhodnutí o vině Gašiho, který však vše popřel, čítalo 90 listů.

"Soud vycházel z celé řady svědeckých výpovědí i výpovědí spoluobžalovaných. Hlavní součástí dokazování však byly telefonické odposlechy a to ve spolupráci i s orgány v Rakousku a Itálii. Právě v nich se velmi často objevuje osoba nazývaná Strejda. Soud došel k závěru, že Strejda je právě Gaši, který stál na pomyslné pyramidě skupiny, která transport drog organizovala...I když obžalovaný odmítl hlasový vzorek, přesto znalecké posudky potvrdily, že hlas Strejdy je totožný s hlasem z odposlechů z vazební věznice, kdy se měl Gaši domlouvat s osobami mimo vězení na svém útěku z ní a následném odchodu z republiky," uvedl v odůvodnění Zdeněk Minařík, předseda senátu.

Důkazy tvoří ucelený řetěz

Soudí, že rozhodnutí o vině Gašiho je tak na základě především odposlechů dostatečně podloženo. "Veškeré důkazy tvoří ucelený řetěz, který dosvědčuje, že skutky se staly tak, jak je popsala žaloba a Gaši se na nich také zúčatňoval. Lze podle nich hovořit o tom, že byl zapojen do organizované skupiny působící na území více států a byl v ní zároveň řídícím mužem," dodal Minařík.

Osmačtyřicetiletý středoškolák Faton Gaši, kosovský Albánec žije v České republice od roku 1991. Založil si zde firmu, oženil se a koupil v Praze dům. V hlavním městě měl donedávna dvě zlatnictví. Trestaný nikdy nebyl. Byl podezřelý z přípravy vraždy dvou tureckých podnikatelů, ale pražský soud ho v roce 2003 zprostil obžaloby.

"Soud přihlédl jako k polehčující okolnosti k tomu, že dosud nebyl trestán a vedl řádný život, proto mu uložil trest v polovině trestné sazby," doplnil odůvodnění Minařík. "Rozsudek je špatný a nelegální. Podle mého právního názoru jsou totiž tajné odposlechy z Itálie nepoužitelné...A odsoudit mého mandanta a tvrdit, že je právě on šéfem gangu, i když je zcela jasné, že veškeré trestné činnosti v tomto případě se dopouštěl již zemřelý muž, je zvláštní. Neexistuje totiž jediný přímý důkaz pro to, aby byl Gaši odsouzen," tvrdí ale Gašova obhájkyně Jitka Fišerová. Dohru tak bude mít kauza drogového bosse u Vrchního soudu v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám