Hlavní obsah

Za novodobé otroctví hrozí Čechovi v Anglii doživotí

Právo, Patrik Biskup

Ve Velké Británii mu hrozí doživotní vězení, přesto Zdeněk Dreveňák souhlasil se svým vydáním k trestnímu stíhání do ostrovní země. Tam je obviněn z novodobého otroctví a několika dalších trestných činů s tím spojených.

Zdeněk Dreveňák před plzeňským krajským soudemVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Nic jsem neudělal. V Anglii žiji od roku 2008, mám tam manželku a děti,“ řekl včera třiatřicetiletý muž z Karlových Varů před plzeňským krajským soudem.

Nic jsem neudělal. V Anglii žiji od roku 2008, mám tam manželku a děti
Zdeněk Dřeveňák, podezřelý

Právě tento soud žádosti britských trestních orgánů na vydání Dreveňáka vyhověl. Verdikt je pravomocný.

Podezřelého muže zadrželi policisté v Čechách na základě evropského zatykače, který vydal minulý měsíc soud ve Westminsteru. „Nezjistili jsme žádné zákonné překážky, které by bránily předání vyžádaného muže do Velké Británie,“ řekl předseda senátu Pavel Fait.

Žili v boudě

Upozornil na to, že soud neřešil otázku viny či neviny, ale pouze to, zda jsou splněny podmínky pro předání k trestnímu řízení do cizího státu.

„Postupovali jsme v souladu s dohodou o mezinárodní justiční spolupráci. Vzhledem k souhlasu dotyčného s vydáním proběhlo zrychlené řízení. Předpokládám, že do deseti dnů by mohlo dojít k samotnému předání,“ uvedl Fait.

Podle informací Práva je Dreveňák stíhán za to, že pod příslibem vysokého výdělku lákal do Anglie na práci české občany, které měl pak vykořisťovat. Angličtí detektivové popisují, že Dreveňák těmto lidem zabavil pasy a nechal je žít v otřesných podmínkách, přičemž z vydělaných peněz jim nechával jen almužnu.

Je stíhán, že pod příslibem vysokého výdělku lákal do Anglie na práci české občany, které měl pak vykořisťovat

Své o tom vědí například bratři Ota a Jiří K., kteří v roce 2016 kývli na lukrativní nabídku práce, za kterou jim Dreveňák sliboval v přepočtu až 12 tisíc korun týdně. Zaplatil jim náklady na vystavení pasu a pak i cestu autobusem do Anglie.

„Báli jsme se ho, vyhrožoval násilím“

„Dva a půl roku jsme společně s dalšími dvěma muži žili v boudě na zahradě bez topení a sociálního zařízení. Soukromí, jestli se to vůbec dá takhle nazvat, jsme si vytvořili jen kusem látky mezi sebou,“ uvedli muži u výslechu.

„Sebral nám pasy a za svoji práci jsme dostávali od sto padesáti do šesti set korun týdně. Nelíbilo se nám to, ale báli jsme se ho. Vyhrožoval nám násilím,“ dodali.

Čecha odsoudili v Irsku za smrtelnou nehodu, vězení se ale může vyhnout

Krimi

Poukázali také na to, že v ubikaci měl Dreveňák instalované kamery. „Dohlížel na to, jestli chodíme do práce a vracíme se domů,“ dodali sourozenci, kterým se nakonec podařilo utéci v době, kdy Dreveňák odjel do Čech.

Pracovali až 18 hodin denně

Oba nastoupili jako uklízeči v továrně, kde pracovali až 18 hodin denně. Celkem si každý vydělal bezmála čtyři sta tisíc korun, většina peněz ale šla na konto Dreveňáka. Ten si podle zjištění vyšetřovatelů letos koupil v Čechách dům, za který zaplatil v hotovosti tři miliony.

Kromě držení osoby v otroctví a poddanství je Dreveňák ještě obviněn z trestného činu zprostředkování cesty jiné osoby s cílem jejího zneužití a převodu nezákonného majetku pocházejícího z trestné činnosti. Podle britských zákonů za to může dostat doživotí.

Z vyjádření plzeňského státního zástupce plyne, že jednání, pro které je Dreveňák v Anglii stíhán, je trestné i v České republice. „Takové jednání by bylo možné kvalifikovat jako zločin obchodování s lidmi, kde je maximální trest 15 let vězení,“ uvedl žalobce.

Reklama

Výběr článků

Načítám