Hlavní obsah

Za nenávistné komentáře pod fotkou prvňáčků dostala žena podmínku a pokutu

– Tachov
Právo, Patrik Biskup

Podmíněný trest odnětí svobody a pokuta. Takový je podle informací Práva verdikt soudkyně Michaely Řezníčkové v případu 26leté ženy z Tachovska, která napsala nenávistný komentář pod fotografii prvňáčků různých národností z teplické základní školy. Soudkyně rozhodla v pondělí trestním příkazem s tím, že jeho obsah sdělí až poté, co bude doručen účastníkům řízení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupce Ondřej Wendler, který na ženu podal obžalobu, Právu v úterý potvrdil, že ji soud shledal vinnou pouze z jednoho ze dvou trestných činů, ze který byla obviněna.

„Jednalo se o přečin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ upřesnil Wendler. Podle něho má soud za to, že jednáním obviněné nebyla naplněna skutková podstata druhého ze žalovaných trestných činů, a to násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Výši trestu ani konkrétní částku uložené pokuty ale nechtěl Wendler specifikovat.

Zda státní zástupce podá proti rozhodnutí soudu opravný prostředek, zatím není jasné. „Mám na to, stejně jako druhá strana, osmidenní lhůtu. V tuto chvíli k tomu své stanovisko nedokáži říci,“ dodal Wendler.

Komentář pod fotografií

Slůvko „rovnou“ a k tomu obrázek pistole. Tak podle zjištění Práva vypadal vzkaz, který loni na podzim poslala Romana L. prvňáčkům ze Základní školy Plynárenská v teplických Proseticích, kam chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti. Její nevraživý komentář se objevil mezi mnoha dalšími pod fotografií žáků první třídy, kterou loni na podzim zveřejnil na internetových stránkách regionální deník a odkud ji pak řada lidí sdílela na sociálních sítích.

Původně policisté s posvěcením dozorujícího státního zástupce případ uzavřeli jako přestupek a spis odevzdali správnímu orgánu k vyřízení. Do případu se ale podle informací Práva vložil Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a po jeho námitkách příslušný žalobce rozhodnutí o odevzdání pro přestupek zrušil a případ vrátil zpět do přípravného řízení. Policisté poté Romanu L. obvinili ze dvou trestných činů.

Jak Právo zjistilo, obviněná žena u výslechu uvedla, že jednala nerozvážně. Své chování přičítala alkoholu. „V té době jsem pila v hospodě. Na fotku jsem narazila na Facebooku, byla u ní spousta komentářů. Tak jsem tam také jeden nepatřičný napsala. Šlo o nevhodný humor, nemyslela jsem tím nic zlého ani rasistického,“ řekla policistům.

Chtěla ho smazat

Podle svých slov si druhý den uvědomila, jakou hloupost udělala, a chtěla svůj příspěvek smazat. Už ho tam ale nenašla.

„Musela si být vědoma toho, že v kontextu celé diskuse se závadovými komentáři je její příspěvek způsobilý podnítit nenávist ke konkrétní skupině osob, přičemž daný trestný čin je dokonán již projevem bez nutnosti vyvolat následek,“ argumentoval nejvyšší statní zástupce.

Z důkazů poukázal především na výpověď samotné podezřelé, která se od svého příspěvku nijak nedistancovala, a přiznala, že věděla, do jaké diskuse se zapojila a jaké problematiky se týkala.

Reklama

Související články

Vyhrožovala prvňáčkům. Nyní je stíhána

Slůvko „rovnou“ a k tomu obrázek pistole. Tak vypadal vzkaz, který poslala 26letá žena z Tachova prvňáčkům ze Základní školy Plynárenská v teplických...

Výběr článků

Načítám