Hlavní obsah

Za napadení záchranáře podmínka

PRAHA

S dvouletým trestem podmíněně odloženým na tři roky ve středu vyvázl u Obvodního soudu pro Prahu 9 Zdeněk Kovařík, který letos v lednu zbil zdravotníka pražské záchranné služby. Záchranář se přitom snažil pomoci jeho otci.

Foto: Martina Váňová
Článek

Pražské záchranáře přivolala do Kolodějí Kovaříkova rodina. Otec obžalovaného totiž cestou z hasičské zábavy uklouzl na sněhu, upadl a na chvíli se ocitl v bezvědomí.

Když na místo přijely dvě sanitky, Kovařík starší už byl na nohou. On i jeho syn Zdeněk byli podle záznamu dispečinku záchranářů velmi opilí.

Kovařík mladší se u soudu hájí tím, že na zdravotníka Aleše Rubka zaútočil pouze proto, že se bál o život svého otce. Prý měl pocit, že mu nechtějí kvůli jeho opilosti pomoci. To ale před soudci vyvrátila Kovaříkova sestra, která uvedla, že přivolaní záchranáři se snažili jejich otce ošetřit.

Útok se snažil zlehčit

Podle obžaloby Kovařík, který byl již v minulosti stíhaný za neplacení alimentů a ublížení na zdraví u své manželky, chytil Rubka rukama kolem krku a začal ho škrtit. Několikrát ho udeřil pěstí do spánku a když zdravotník klesl k zemi, ještě do něj kopal. Poté začal vyhrožovat lékařce a částečně zdemoloval obě sanitky.

Sám Kovařík se snažil přesvědčit soud, že zdravotníka "praštil nechtěně", "bylo to spíš takové plácnutí otevřenou rukou, nešťastná náhoda", uvedl již dříve.

Hrozí mu osm let

Kovaříkovi hrozilo za útok na záchranáře osmileté vězení.

"Záchranáři tento proces s nadějí sledovali jakožto precedens s přehledně a srozumitelně rozdanými kartami a nepochybovali o tom, že soud bude k takto společensky nebezpečnému chování přistupovat nekompromisně," uvedl po zveřejnění verdiktu mluvčí pražské záchranky Marek Uhlíř s tím, že podmíněný trest se mu zdá nízký.

Reklama

Související články

Opilý muž zaútočil na záchranku

Šestatřicetiletý opilý muž napadl v sobotu večer v Praze-Kolodějích posádky dvou sanitních vozů, které poničil. Jeden záchranář skončil s otřesem mozku...

Výběr článků

Načítám