Hlavní obsah

Za nadržování zlodějům dostal soudce podmínku, ve funkci končí

Praha

Odvolací Městský soud v Praze potvrdil ve středu kladenskému soudci Vlastimilu Matulovi osmnáctiměsíční podmíněný trest, což pro soudce znamená zánik funkce. Stejně vysoký trest dostal i bývalý zaměstnanec ministerstva spravedlnosti Vladimír Chrástecký. Rozsudek je pravomocný. Soud tímto způsobem muže potrestal za nadržování zlodějům, kteří uloupili 74 miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlastimil Matula u soudu

Článek

Podle verdiktu muži zmanipulovali řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona tak, že někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová přerušila v červnu 2010 výkon trestu Josefu Blažkovi a Rudolfu Tesárkovi. Ti byli odsouzeni k desetiletému vězení za krádež 74 miliónů korun z auta bezpečnostní agentury u Hořic na Jičínsku.

Ministryně zároveň podala v jejich prospěch stížnost pro porušení zákona. Nástupce Kovářové Jiří Pospíšil (ODS) vzal sice v srpnu 2010 stížnosti zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Utekli do zahraničí a až po několika měsících byli zadrženi v Thajsku, odkud je přivezla česká policie.

Pro vinu ministryně nebyly důkazy

O Blažkově žádosti původně rozhodovala jedna z ministerských referentek, která doporučila stížnost pro porušení zákona nepodat. Tehdejší ředitel odboru dohledu Chrástecký však spis následně přidělil Matulovi, který byl tehdy na ministerstvu na stáži.

Matula pak Blažkově žádosti vyhověl a navrhl ministryni stížnost podat, sám navíc učinil stejný návrh i v případě Tesárka. Přerušení výkonu trestu Matula doporučil, ačkoliv měl k dispozici rozhodnutí tří soudů včetně Nejvyššího soudu o tom, že vina byla prokázána. Policie prověřovala i roli tehdejší ministryně Kovářové, pro její vinu však nenašla důkazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám