Hlavní obsah

Za mačetový útok v Novém Boru může padnout i výjimečný trest

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem obžalovalo za loňský mačetový útok v Novém Boru na Českolipsku pět údajných útočníků z pokusu vraždy, pokusu o ublížení na zdraví a z výtržnictví. Jeden z obžalovaných je stíhán jako uprchlý, sdělila dnes ČTK náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová.

Článek

Při útoku byli zraněni tři lidé, policie za to stíhá pět místních Romů. Podle obžaloby jim hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest

Podle státního zástupce Radima Kadlčka obvinění z pokusu vraždy a výtržnictví čelí čtveřice útočníků. Pátému hrozí za ublížení na zdraví a výtržnictví pět až 12 let vězení. Zadržení Romové jsou stíháni vazebně.

Rozhodnutí krajského státního zastupitelství se nelíbí advokátce Kláře Samkové, která jako obhájce všech pěti obviněných byla nepravomocně vyloučena z případu. "Krajské státní zastupitelství podává obžalobu, ačkoliv nejsem pravomocně vyloučena ze sporu," řekla Samková. Podle ní krajské státní zastupitelství porušuje procesní předpisy.

Bradáčová uvedla, že vše probíhá v souladu se zákonem. "Nemůžeme dopustit průtahy v řízení u vazebně stíhaných a čekat až soud o stížnosti rozhodne," uvedla. Na rozhodnutí soudu podle ní čekají už čtyři měsíce a k Samkové stále přistupují jako k obhájci obžalovaných.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Premiér Petr Nečas na improvizované tiskové konferenci před barem Pivní pohotovost v Novém Boru

Zahájení soudního líčení s Romy by se mohlo oddálit jen v případě, že soud nevyhoví stížnosti Samkové proti jejímu vyloučení z případu. Obžalovaní by si pak museli vybrat jiné obhájce a některé procesní úkony by se musely opakovat.

Útok se stal loni 7. srpna v novoborském baru Pivní pomoc. Předcházel mu konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy. Mladíci ji pak údajně začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a mladíky vyvedli. Jeden host prý jednoho z Romů udeřil. Romové se po chvíli do baru vrátili s posilou a hosty napadli, jak zachytila i kamera. Výsledkem byli tři zranění. Poslední z podezřelých, devatenáctiletý Jakub Žiga, je stále na útěku.

Podle starosty je ve městě klid

Incident loni ve městě výrazně zvýšil napětí. Místní lidé na něj zareagovali pokojnou demonstrací, na které odsoudili násilí. Do Nového Boru ale přivedl i příznivce Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Strana ve městě uspořádala pochod a shromáždění. Na bezpečnost v ulicích několik měsíců museli dohlížet policisté z pořádkové jednotky.

Podle starosty Jaromíra Dvořáka (TOP 09) je situace ve městě stabilizovaná. Se zástupci Romů se setkává minimálně jednou do měsíce. "Mají sociální problémy, ne rasové," řekl starosta. Kvůli podání obžaloby na pětici Romů budou ale prý preventivně posílené policejní hlídky ve městě. "Celkově však u nás kriminalita poklesla. Mírně se sice zvýšila násilná trestná činnost, to ale nemá souvislost se vztahy majority a minority," dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám