Hlavní obsah

Za kousnutí revizora černý pasažér do vězení nepůjde

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Devětadvacetiletý Tomáš Labda z Ostravy nakonec za napadení a pokousání revizora v tramvaji do vězení nepůjde. Odvolací krajský soud ve čtvrtek zrušil rozsudek okresního soudu, který poslal útočníka do vězení na dva měsíce. Místo toho mu udělil půlroční podmíněný trest s odkladem na 18 měsíců.

Článek

Případ je výjimečný v tom, že zrušení nepodmíněného trestu dokonce požadoval žalobce. "Útok nelze přeceňovat. Navíc obžalovaný neměl dosud problémy se zákonem, proto postačí k nápravě podmíněný trest," konstatoval při zdůvodnění rozsudku předseda senátu krajského soudu Vlastimil Hrabovský.

Před konfliktem se nyní nezaměstnaný Labda vracel opilý z oslavy. S družkou a kojencem v kočárku nastoupil do tramvaje bez jízdenek. Labda se údajně pokusil revizora odstrčit, načež nastala šarvátka, při níž se jednomu z pracovníků dopravního podniku zakousl do ramene.

Podle soudu sice nešlo o vážné zranění, ale bylo nutné zohlednit, že Labda dalšího revizora udeřil pěstí do obličeje a zničil mu brýle. Proto byl nakonec uznán vinným z trestného činu výtržnictví, a ne jako při přísnějším rozsudku z ublížení na zdraví.

Soudce okresního soudu zdůvodnil trest vězení tím, že nelze tolerovat situace, kdy bývají napadáni zdravotníci, lékaři a personál různých zařízení. Státní zástupce Jaroslav Lukaštík u krajského odvolací soudu však poznamenal, že nepodmíněný trest na dva měsíce by nesplnil výchovný účel.

"Šlo by jen o exkurzi ve věznici," podotkl. Proto rovněž pro obžalovaného Labdu navrhl zmírněný podmíněný trest. "Aspoň, že to dopadlo takhle," konstatoval po rozsudku samotný Labda.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza pokousaného revizora se vrací k soudu

Případ pokousání revizora ostravské městské dopravy, za které dostal černý pasažér Tomáš Labda čtyři měsíce vězení nepodmíněně, se vrací k Okresnímu soudu...

Výběr článků

Načítám