Hlavní obsah

Za granátový útok na pražských Příkopech dostal pět let

– PRAHA
Právo, Novinky, rav, pno

Pražský městský soud v pondělí odsoudil k pěti letům vězení Izraelce Jakova Mošajlova, který byl obviněn z obecného ohrožení v souvislosti s granátovým útokem na vůz majitele kasina v centru Prahy v roce 2004. Při útoku bylo zraněno 17 lidí, většinou zahraničních turistů. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Článek

Atentátník může být do konce roku na svobodě. Do České republiky byl z Izraele vydán s podmínkou, že po rozsudku bude k odpykání trestu vydán zpět. Podle tamních zákonů si může po 2/3 trestu požádat o propuštění.

Mošajlov přitom seděl už tři roky ve vazbě a má tak ve vězení za sebou asi 35 měsíců. Při pětiletém trestu k propuštění potřebuje minimálně 40 měsíců, kterých dosáhne před koncem roku. Pokud by si trest odpykával v Česku, mohl by o propuštění požádat již v polovině trestu.

Původně byl z obecného ohrožení obžalován ve třetím odstavci příslušného zákona, za což mu hrozil patnáctiletý až výjimečný trest. Soudci však případ překvalifikovali do nižší sazby, neboť nebylo prokázáno, že by někdo utrpěl těžké zranění.

Jakov Mošajlov u soudu. Foto: Právo/Lukáš Táborský.

Hodil granát na pancéřovaný vůz

Mošajlov podle obžaloby zaútočil v srpnu 2004 granátem v pražské ulici Na Příkopě před tamním kasinem. Cílem útoku byl vůz s podnikatelem Assafem Abutbulem. Při výbuchu bylo zraněno 17 lidí, většinou cizinců.

Soud uvalil na Mošajlova v lednu 2006 vazbu poté, co byl přivezen z Izraele do Česka. [celá zpráva]

Mošajlov se pokusil hodit granát do pancéřovaného vozu, v němž cestoval majitel kasina spolu s dalšími třemi muži. To se mu nepodařilo a granát se skutálel po kapotě vozu. Pak se ho měl údajně pokusit hodit nebo kopnout pod automobil.

Místo útoku v Praze Na Příkopech v srpnu 2004. Foto: Novinky/Martin Kavka.

Vyřizování účtů členů podsvětí

Kriminalisté případ označují jako vyřizování účtů mezi členy izraelského podsvětí.

Po útoku vycestoval Mošajlov do Izraele. Tam byl zatčen na základě mezinárodního zatykače, který vydala Česká republika. Izrael poté rozhodl o jeho vydání. Po příjezdu do ČR na něj soud uvalil vazbu. Soudce se obával jeho možného útěku. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám