Hlavní obsah

Za fiktivní operaci musel zástupce přednosty odejít

Novinky, Jiří Bednář, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Fakultní nemocnici v Hradci Králové musel opustit zástupce přednosty urologické kliniky Zbyněk Veselský. Vedení nemocnice zjistilo, že koncem září vykázal operaci, která se neuskutečnila. Uvedl v záznamech, že šestačtyřicetiletého pacienta operoval a odebral mu vzorky tkání. Zfalšoval i dvoudenní hospitalizaci pacienta, která nebyla.

Foto: Michal Skramuský

Zpívající herec Radim Schwab se stačil prosadit v řadě činoherních inscenací i muzikálů.

Článek

Jak řekl ředitel nemocnice Leoš Heger, ústav tyto nesrovnalosti sám objevil. "Rychle se nám podařilo prokázat jednoznačné pochybení a s doktorem Veselským jsme se proto rozešli," sdělil Právu. Rozchod proběhl na základě žádosti lékaře o rozvázání pracovního poměru.

"Cílem nemocnice bylo, aby u nás přestal pracovat co nejdříve. Dohoda byla nejrychlejší cesta, jak toho dosáhnout. Podmíněna byla tím, že odejde i z lékařské fakulty, kde měl hlavní úvazek, jinak by hrozilo, že by na fakultě působil i nadále. Důvod k okamžité výpovědi jsme měli pouze my, fakulta nikoliv," vysvětlil Heger.

Veselský údajně svůj čin vysvětloval tím, že chtěl svému známému usnadnit léčení tím, že jej nehospitalizoval. "Vykázaný výkon by se měl totiž správně dělat v nemocnici," doplnil Heger, který připustil, že jiný motiv vedení nemocnice nezjišťovalo.

Figuruje i v případu vyoperování nesprávné ledviny

"Je to velmi ošklivá záležitost, která nás strašně mrzí. Jsme rádi, že se nám ji podařilo objevit, ale daleko raději bychom byli, kdyby se vůbec nestala. Pokládáme to za naprosto mimořádný případ, který by neměl vrhnout hanbu na všechny lékaře. Je to pochybení jednotlivce," konstatoval Heger.

Vyjádření Veselského ani jeho pacienta se nepodařilo získat, neboť měli vypnuté mobilní telefony. Z královéhradecké Lékařské fakulty Veselský odchází, rovněž na vlastní žádost, k 31. říjnu. Potvrdil to děkan fakulty Vladimír Palička. "Odchod každého lékaře je pro fakultu ztráta, ale v tomto případě jsme jeho žádosti vyhověli bez dalších diskusí," uvedl děkan.

Veselský byl letos v lednu Okresním soudem v Hradci Králové potrestán podmíněným osmnáctiměsíčním trestem. Podle rozsudku se jako ambulantní lékař podílel na zavinění vážné újmy na zdraví pacienta, jemuž byla ve Fakultní nemocnici vyoperována nesprávná ledvina. Lékař se odvolal a věcí se tak bude zabývat odvolací senát Krajského soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám