Hlavní obsah

Za brutální vraždu bezdomovkyně si mladík odpyká 17,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za vraždu bezdomovkyně si devatenáctiletý Ota Šedivý odpyká 17,5 roku ve vězení. Nejvyšší soud jeho dovolání odmítl, oznámil novinářům mluvčí soudu Petr Knötig. Opilý mladík ženu na Silvestra 2011 vyhnal z provizorního obydlí v Praze 10, poté pronásledoval, surově bil a nakonec ubodal mnoha ranami nožem

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

V dovolání k Nejvyššímu soudu devatenáctiletý Šedivý tvrdil, že vraždu neplánoval, šlo prý o zkrat ovlivněný těžkou opilostí a dlouhodobě potlačovaným vztekem. Se dvěma mladistvými komplici prý chtěl původně jen zbourat chatku bezdomovců, kteří v okolí dělali nepořádek. Zdůraznil svůj dosavadní bezúhonný život a požadoval mírnější trest pod hranicí zákonné sazby.

"Senát Nejvyššího soudu se s jeho námitkami neztotožnil a dovolání odmítl, protože bylo podáno z jiného důvodu, než uvádí trestní řád. Rozhodnutí Nejvyššího soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat," uvedl Knötig. Teoreticky připadá v úvahu ústavní stížnost, ale Šedivý by musel argumentovat porušením základních práv.

Vražda se stala v lesním porostu u železniční tratě mezi Malešickou a Habrovou ulicí. Skupina mladíků zaútočila na chatku. Její obyvatelka se dala na útěk. Šedivý ji nejprve zasáhl kamenem do hlavy, poté ji asi čtvrt kilometru pronásledoval. Útok na ženu postupně nabíral na intenzitě. Nejprve ji bil cihlou do hlavy, poté kopl do obličeje. Když upadla na záda, začal jí skákat po hlavě a po těle.

Nakonec jí vystřelovacím nožem způsobil mnoho zranění po celém těle. Žena vykrvácela. Její smrt by vzhledem k řadě otevřených poraněních hlavy a trupu neodvrátila ani včasná lékařská pomoc. Dva mladiství komplicové dostali pouze podmíněné tresty za výtržnictví. Dovolání k Nejvyššímu soudu nepodali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám