Hlavní obsah

Za brutální ubodání ženy stráví ve vězení 16 let

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

S výjimečným trestem 16,5 roku odnětí svobody, který si má odpykat v nejtvrdší věznici, odešel v pátek ze soudní síně v Hradci Králové jednapadesátiletý Oldřich Chadima ze Svitav. Soudci jej potrestali za to, že brutálně ubodal svou bývalou přítelkyni. Verdikt není pravomocný, neboť obě strany si ponechaly lhůtu k vyjádření.

Článek

Devětatřicetiletá matka dvou dětí zemřela letos v květnu ve svém domku v obci Čistá na Svitavsku. Pachatel musel na svou oběť zaútočit jako smyslů zbavený, neboť soudní lékaři v jejím těle našli 37 ran, z nichž minimálně devět, které zasáhly hrudní dutinu, bylo smrtelných.

Chadima nedal ženě žádnou šanci, zemřela na vykrvácení, vzniklé mnohočetným poraněním srdce, plic a hrudní srdečnice. Kriminalisté vraha dopadli ještě týž den a při vyšetřování zjistili, že motivem byla žárlivost. Žena s Chadimou ukončila vztah, našla si jinou známost a Chadima se s tím nedokázal srovnat.

Vyslovená lítost přesvědčivě nezněla

Muž, který má za sebou několik odsouzení za násilné trestné činy, skutek nezapíral, ale tvrdil, že si na podrobnosti nepamatuje kvůli vypitému alkoholu. Státní zástupkyně Lenka Faltusová mu navrhla vězení v délce kolem dvaceti let, obhájce Jan Malý naopak prohlásil, že jeho klient má jistou šanci na nápravu a chtěl pro něho trest v dolní polovině sazby, která pro vraždu činí 12 až 15 let.

"Upřímně lituji toho, co se stalo, ponesu si to v sobě do konce života," pokusil se Chadima dát na závěr najevo pokání, které neznělo příliš přesvědčivě.

Soud se při rozhodování přiklonil k názoru Faltusové

"Obžalovaný skutek spáchal surovým a trýznivým způsobem, jeho oběť mu k útoku nezavdala jedinou příčinu, události nepředcházela žádná hádka nebo vzájemné napadení. Pachatel si vše předem chladnokrevně promyslel. Jeho předchozí tresty, byť zahlazené, svědčí o tom, že sklony k takovému jednání má v sobě," zdůraznil předseda soudního senátu Miloslav Ježek.

Chadimovi také soud nařídil podrobit se ústavnímu protialkoholnímu léčení a povinnost zaplatit odškodné a náhradu škody pozůstalým i zdravotní pojišťovně, což činí dohromady bezmála půl miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám