Hlavní obsah

Za bombu v manželčině autě půjde Vietnamec na osm let do vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Osmiletý trest vězení za pokus o obecné ohrožení potvrdil odvolací soud sedmapadesátiletému Vietnamci. Loni dal v Praze do auta své o šestnáct let mladší manželce bombu. Středeční verdikt pražského vrchního soudu je pravomocný.

Obžalovaný Vietnamec přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

Podle odvolacího soudu jde o relativně specifický případ, u kterého je třeba pečlivě hodnotit okolnosti.

„Jednalo se o velice amatérsky zhotovenou nálož a následky výbuchu rozhodně nebyly takové, jak se nyní v Evropě děje,“ zdůvodnil své rozhodnutí předseda soudního senátu Jiří Lněnička.

Ve Vietnamcově případě je podle něj trestní sazba 12 až 20 let nepřiměřeně přísná.

Způsobenou škodu uhradil a vztahy mezi ním a jeho manželkou se napravily
Jiří Lněnička, soudce

„Nebyl v České republice trestán, žil víceméně řádným životem, svého jednání lituje a snaží se napravit to, co způsobil. Způsobenou škodu uhradil a vztahy mezi ním a jeho manželkou se napravily,“ dodal Lněnička.

Soudce také podotkl, že mužovy představy o tom, co se stane, když bombu do auta umístí, byly velice naivní a vycházely jak z kulturních odlišností, tak ze sociální zanedbanosti a nízkého intelektu obžalovaného.

Městský soud muži uložil letos v červnu osm let za obecné ohrožení, byť obžaloba Vietnamce vinila i z pokusu o vraždu.

Vietnamci hrozil až dvacetiletý trest, soudkyně Dana Pacholíková ale přihlédla k tomu, že výbuch neměl fatální následky, žena se poměrně rychle uzdravila, muž byl pod velkým stresem. Proto mu uložila trest pod spodní hranicí trestní sazby.

Nejen otcem, ale i matkou

To se ale nelíbilo státnímu zastupitelství. „(Městský) Soud nedostatečně přihlédl ke všem okolnostem případu. Obžalovaný se jednání dopustil promyšleným způsobem, vše si pečlivě naplánoval,“ uvedla státní zástupkyně Marcela Kratochvílová

Žádám o nejnižší trest, abych se mohl starat o své děti
odsouzený

Auto s nainstalovanou bombou podle ní stálo na frekventovaném místě, kudy mohly procházet děti ze školky a školy.

„Mám za to, že soud by měl zrušit napadený rozsudek ve výroku o trestu a obžalovanému za přiznání uložit trest na samé dolní hranici zákonné trestní sazby,“ zněl závěrečný návrh Kratochvílové.

„Žádám o nejnižší trest, abych se mohl starat o své děti,“ prohlásil na závěr jednání Vietnamec. „Mám velkou starost i povinnost vůči rodině a společnosti. Nejen v podnikání, ale i v rodině jsem nejen otcem, ale i matkou. Toho, co se stalo, velmi lituji a skutečně je to poučení,“ dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo výbuchu v pražských MěcholupechVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Muž loni v dubnu sestrojil v pražských Horních Měcholupech bombu, kterou o týden později umístil pod sedadlo řidiče do auta, kterým jezdila jeho manželka. Asi třiceticentimetrovou krabičku naplnil půl kilem černého prachu z petard, šrouby, maticemi a výměnnými nářaďovými hlavicemi. Zbytek krabice vyplnil toaletním papírem.

Aby nechodila za jinými

Jeho manželka auto používala celý den, a když se spolu večer vrátili domů, obžalovaný bombu připevnil ke spojkovému pedálu a celý systém zprovoznil. Druhý den ráno, když jeho žena nastartovala, bomba explodovala. Kousky a střepy z auta se rozletěly až třicet metrů po okolí.

Ženě výbuch popálil oční rohovky a celkem patnáct procent těla, což si vyžádalo poskytnutí speciální lékařské péče ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady na anesteziologicko-resuscitační klinice.

Žena měla popáleniny i na dýchacích cestách, což je podle soudního znalce Jiřího Hladíka život ohrožující zranění.

Muž u soudu uvedl, že chtěl manželku zastrašit, „aby se věnovala víc rodině a nechodila za jinými muži“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám