Hlavní obsah

Z týrání Ondřeje a Jakuba policie obvinila i "tetu Nenci"

BRNO

Na týrání sedmiletého Ondřeje a devítiletého Jakuba se podle policie kromě sester Kláry a Kateřiny Mauerových podílela i jejich známá Hana Bašová. Bývalou pracovnici Domu dětí a mládeže Junior přezdívanou Nenci policie obvinila z trestného činu omezování osobní svobody. Vyplývá to z usnesení, které vydal brněnský městský soud k zákazu návštěv chlapců v centru Klokánek.

Článek

Místopředseda soudu Roman Kiš uvedl, že soud při psaní usnesení vycházel z informací policie. Ta a státní zastupitelství se však nechtějí vyjádřit.

Sedmadvacetiletá Bašová mobilní telefon nezvedá. Původně byla obviněna jen z neoznámení trestného činu. [celá zpráva] Marii Vodičkovou, předsedkyni Fondu ohrožených dětí, pod který Klokánek spadá, další obvinění nepřekvapilo. O dalších možných obviněních nechce spekulovat. "Kdyby k tomu došlo, tak mě to taky nijak zvlášť nepřekvapí," uvedla.

Soud ve čtvrtek zakázal otci chlapců Radku Coufalovi, aby své syny v Klokánku navštěvoval. [celá zpráva] Zákaz platí i pro všechny příbuzné. Podle soudu Ondřejovi a Jakubovi návštěvy ubližovaly. Verdikt bude platit do doby, než ho městský nebo krajský soud zruší nebo než rozhodne o trvalém svěření do péče, řekl Kiš.

"Během pobytu nezletilého Jakuba a Ondřeje v Klokánku byli oba nezletilí po návštěvách prarodičů a tet neklidní, uváděli, že mají zakázáno hovořit a byli ve špatném psychickém stavu, naproti tomu v době zákazu návštěv se obě děti uklidnily," stojí v usnesení.

Haně Bašové hrozí až osm let vězení. Kateřině a Kláře Mauerovým dokonce 12 let. Obě sestry jsou nyní ve vazbě. Bašová je zatím podle posledních informací na svobodě.

Ondřej na policii vypověděl, že kromě dvou sester Mauerových o týrání věděla i Bašová. Prý ho zavírala v zařízení Paprsek, kde spolu s Kateřinou Mauerovou pracovala. Jejich kolegyní byla i Barbora Škrlová, která se vydávala za třináctiletou Annu.

Ondřeje zavírala podle záběrů kamery jeho třicetiletá matka do komory pod schodištěm v pronajatém rodinném domku. Dítě tam zamykala nahé a spoutané. Chlapec mohl vykonávat tělesnou potřebu do kbelíku. Jedl se svázanýma rukama ze země. Byl trestán za drobnosti. Matka své jednání po zatčení odůvodnila tím, že nezvládla nedávný rozvod s manželem.

O důvodech týrání Ondřeje se pouze spekuluje. Jednou z možností je, že mohlo souviset s přípravou chlapce pro kriminální budoucnost nebo s dětskou pornografií. U Anny se nejčastěji mluvilo o práci sekty, která chtěla pro Škrlovou získat novou identitu.

Sama Škrlová v rozhovoru pro Lidové noviny uvedla, že Aničku hrála ona. Snažila se tak ukrýt před světem dospělých, ze kterých má většinou strach. Žena byla minulý týden v Dánsku, zda se tam zdržuje i nyní, není jisté. Policie ji chce vyslechnout. Zatím ale není jasné, jak to provede.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám