Hlavní obsah

Z televizního kriminalisty se vyklubal bezdomovec z Jihlavy

Právo, Miroslav Homola
Jihlava

Přesvědčivý herec a dokonalý mystifikátor. Tím je podle všeho jednapadesátiletý jihlavský bezdomovec. Za „herecký“ výstup v televizním zpravodajství na Nově loni v září však honorář nedostane. Naopak. Za to, že neoprávněně vystupoval jako kriminalista, tedy veřejný činitel, může být potrestán pokutou 3000 korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Je to banda, je to smečka, já to vidím na stížnost ministerstvu vnitra. Jednoznačně.“ Těmito slovy zakončil svoji kritiku práce dálniční policie muž, pod jehož jménem se na obrazovce objevilo, že jde o policistu cestujícího autobusem.

„Bylo to na dálnici D 1 ve směru jízdy na Brno, když hlídka zastavovala linku přepravní společnosti. Důvodem bylo, že ani řidič autobusu, ani stevardka na předním sedadle nebyli připoutáni bezpečnostními pásy,“ popsala začátek aféry policejní mluvčí Soňa Svobodová. Podle ní přes opakovanou výzvu řidič nezastavil, policejní auto vždy objel a pokračoval dál v cestě.

V další jízdě se hlídce podařilo řidiči zabránit až u benzinového čerpadla. Při kontrole se zjistilo, že na řidiče vydalo státní zastupitelství Brno-venkov souhlas se zadržením pro podezření spáchání trestného činu podvodu, dodala Svobodová.

Prokázal se odznakem

V tu chvíli podle dosavadního vyšetřování vstoupil do děje jeden z cestujících. Představil se jako kriminalista. Podle Svobodové se údajně prokázal odznakem Služby kriminální policie a vyšetřování. A po hlídce požadoval velmi nestandardní postup. Chtěl, aby řidiče nechala dojet do cílové stanice, tedy do Brna. Hlídka však zcela v souladu se zákonem řidiče zajistila a cestující se do Brna i s náhradním šoférem dostali s více než půlhodinovým zpožděním.

A tam si před televizní kamerou pustil údajný kriminalista pusu na špacír. Dramaticky popsal postup zastavování autobusu a událost jednoznačně odsoudil. Stížnost na ministerstvu přijali, ale na neznámého kolegu ze strany zasahujících policistů z dálnice. To, co viděli ve zprávách, je šokovalo.

„Až nyní se ukázalo, že muž, který uvádí bydliště na adrese jihlavského magistrátu, žádným policistou není. Vyšetřování přestupkového řízení je teprve na počátku. Před správní orgán ve Velkém Meziříčí se obě strany poprvé dostavily teprve v pondělí. Tvrzení, že jde o pomstu hlídky, kterou na dálnici kritizoval, je však naprosto nesmyslné,“ reagovala policejní mluvčí na to, že muž po půl roce uvádí, že se za policistu nevydával a o takovém označení ve zpravodajství nic nevěděl.

Prokázat mu opak po tak dlouhé době ale zřejmě nebude jednoduché. Zda tehdy zadržený řidič skutečně spáchal podvod, policie neřeší.

Reklama

Výběr článků

Načítám