Hlavní obsah

Z podmínky na 15 let do vězení. Soud potrestal bývalého strážníka za vraždu

Praha
Aktualizováno

Za vraždu muže a postřelení druhého před klubem ve Vysokém Mýtu půjde bývalý strážník Pavel Koblížek na 15 let do vězení. V úterý o tom rozhodl odvolací Vrchní soud v Praze. Zrušil tak rozsudek hradeckého krajského soudu, který mu původně za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví uložil podmínku. Muž vinu odmítá, jednal prý v sebeobraně. Verdikt soudu je pravomocný.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Obžalovaný Pavel Koblížek (vpravo) s advokátem Jiřím Teryngelem. Archivní snímek

Článek

Koblížkův advokát uvedl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Dovolání však nemá odkladný účinek. Postřelenému muži a pozůstalým musí odsouzený podle verdiktu zaplatit skoro dva milióny korun.

Incident se odehrál v noci na 21. prosince 2014 před diskotékou Stodola ve Vysokém Mýtě, kam alkoholem posílený Koblížek v době volna spolu s bratrem a dalším kumpánem přijel autem. Muži se podle obžaloby snažili dostat zadarmo dovnitř pod záminkou policejní akce.

Bylo to tak, že když mu říkali, že má počkat na policii, tak začal střílet.
soudce

Trojice narazila na odpor ochranky podniku bratrů Svobodových, načež kdosi z podnapilých výtržníků vystříkal na schodišti klubu ampuli se slzotvorným plynem. Dvojice bratrů začala útočníky pronásledovat s úmyslem předat je policii.

Koblížek, údajně z panického strachu o holý život, odpověděl nejprve v rychlém sledu výstražnou a posléze obrannou střelbou z legálně drženého devítimilimetrového revolveru Smith Kulky zabily otce tříletého kluka a těžce zranily jeho bratra.

Prý se bál o život

Koblížek se hájil tím, že o nastříkání pepřového spreje nevěděl a nechápal, co po něm bratři chtějí. Byli prý agresivní, proto vytáhl svou legálně drženou zbraň a varovně vystřelil do vzduchu. Bratři majitele klubu ho však podle jeho výpovědi napadli. Střílet prý začal proto, že se bál o svůj život.

"Bylo to tak, že když mu říkali, že má počkat na policii, tak začal střílet. Takovým způsobem si nutnou obranu rozhodně nepředstavujeme," odůvodnil své rozhodnutí předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

Podle něj musel Koblížek vědět o tom, že byl do chodby nastříkán pepřový sprej, a musel předpokládat, že mu to bude - alespoň v tu chvíli - kladeno za vinu. "Nemáme důvod pochybovat o tom, že poškození obžalovanému říkali, aby počkal na policii, a on začal odcházet," řekl soudce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám