Hlavní obsah

Z pašeráka cigaret se vyklubal terorista z IRA

Novinky, Milan Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká policie zadržela v prosinci 2002 dlouho hledaného údajného teroristu, 38letého Michaela Dicksona ze Skotska, považovaného za příslušníka IRA. Dickson, zatím umístěný v české věznici, bude zřejmě vydán do Velké Británie nebo Německa.

Foto: Jan Kotala

Jan Bochňák

Článek

"Od loňského sedmého prosince pobývá ve vazební věznici a čeká na vydání do jedné evropské země," potvrdila mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Miloslava Havlíčková. Podle dobře informovaných zdrojů se dá předpokládat, že tento horečně hledaný muž, který byl od roku 1996 na útěku, bude vydán nejspíše spravedlnosti ve Velké Británii nebo Německu.

S armádním výcvikem přešel k IRA

Dickson, kterému známí přezdívají Dixie, při službě v britské armádě získal značné zkušenosti při práci s výbušninami. V roce 1988 však armádu opustil a mnohá fakta nasvědčují tomu, že o rok poté se připojil k Irské republikánské armádě (IRA). Bylo to nejspíše v době, kdy se živil jako barman v irském městě Dundalk. Právě zde je údajně základna IRA a štáb její odpadlické skupiny, která se označuje jako Pravá IRA.

Útoky proti britské armádě

IRA podnikla, údajně s pomocí Dicksona, pumové útoky proti dvěma základnám britské armády v Německu a Severním Irsku. Mimo jiného je podezřelý i z účasti na pokusu vraždy informátora IRA. Německá federální služba BKA po něm pátrá kvůli útoku na vojenské zařízení v Osnabrücku, které je největší britskou základnou mimo Británii. BKA se domnívá, že Dickson poskytl aktérům útoku potřebné znalosti.

V Severním Irsku se pak zřejmě zapojil do pumového útoku, který spáchala IRA v Lisburnu proti posádce britské armády. Při tomto útoku zemřel jeden voják a 34 civilistů utrpělo zranění. I v tomto případě měl dodat pachatelům nezbytné informace a znalosti.

Z teroristy pašerákem cigaret

K útěku ze země ho podle dnešního vydání skotského listu Daily Report donutila hrozba odplaty za řadu podvodů, kterých se měl Dickson dopustit v Dundalku. Začal pašovat cigarety, aby si mohl vydělat dostatek peněz na nový život v zahraničí. Z Dundalku sice uprchl, ale byl krátce před Vánocemi zadržen v České republice za volantem nákladního auta s pašovanými cigaretami a tabákem.

Reklama

Výběr článků

Načítám