Hlavní obsah

Žalovala nemocnici, že ji špatně informovala o umírání matky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto tisíc korun chtěla po jedné z brněnských nemocnic žena, která špitál obviňovala z toho, že ji špatně informoval o zdravotním stavu umírající matky. Navíc prý ošetřující lékař utrousil, že další péče o umírající by byla drahá a zbytečná. Nárok nakonec brněnský městský soud zamítl s tím, že žalované zpřetrhání vztahů mezi dcerou a matkou nezavinila nemocnice, ale smrt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žena v žalobě na ochranu osobnosti tvrdila, že informování o stavu matky nebylo dostatečné a komplexní, jak si vyžadoval zdravotní stav. „Když klientka telefonovala ošetřujícímu lékaři, řekl jí, že nemá volat tak často. Když už ji sám volal, že se blíží úmrtí její matky, tak potom na něj marně v nemocnici čekala a odcházela zcela neinformovaná a vyděšená,“ tvrdila u soudu dceřina advokátka.

Satisfakci chtěla žena i za údajný necitlivý výrok lékaře o tom, že další léčba by byla drahá. Obhájkyně nemocnice důrazně popřela jakékoli pochybení s tím, že dcera byla průběžně informována, a upozornila, že zákon nijak neupravuje, jak by takové informování mělo vypadat.

Nesprávnou léčbu nikdo nepotvrdil

„Sama žalobkyně uvádí, že jí lékař volal, že stav maminky je vážný a že má možnost se s ní přijít rozloučit. Její stav byl dlouhodobě velmi vážný. Jen ten rok byla čtyřikrát hospitalizována. Dcera její celkový stav znala, bydlely spolu, starala se o ni,“ prohlásila advokátka špitálu s tím, že nešlo o žádný překotný vývoj.

Rodina holčičky s poškozeným mozkem žaluje pardubickou nemocnici o 22 milionů

Domácí

Nemocnice důrazně popřela, že by snad porušila důstojnost umírající necitlivým vyjádřením. „Lékaři jsou zvyklí s umírajícími pacienty nebo jejich rodinnými příslušníky pracovat a mám za to, že nic takového z úst ošetřujícího lékaře nezaznělo. Možná si to žalobkyně jen špatně interpretovala. A pokud jí něco nebylo jasné, mohla se zeptat,“ upozornila advokátka nemocnice.

Soudce Ondřej Sekvard při zamítnutí žaloby upozornil, že v případu údajného neuctivého výroku lékaře, který měl zasáhnout do důstojnosti umírající, nešlo přiznat žádné finanční odškodnění. „I kdyby k těm výrokům došlo, a uznávám, že lékaři někdy nejdou pro ostré slovo daleko, nemohl bych žalovanou částku přiznat. Jde o postmortální ochranu a potomek se tak může domáhat jen omluvy,“ konstatoval soudce Sekvard.

Psychiatr podle policie zkoušel u ženy vyvolat předčasný porod, chtěl její dítě

Krimi

Soudce také upozornil, že neposkytnutí informací mělo po­dle žaloby vést ke zpřetrhání rodinných vztahů dcery s matkou. „Příčinou přetrhání není postup nemocnice, ale smrt. Nemocnice by se na tom podílela jen tehdy, pokud by lékaři nepostupovali při léčbě správně. A to nikdo ani netvrdil,“ vysvětloval Sekvard.

„Jestli si žalobkyně představovala, že bude informována do všech podrobností včetně teploty, stravování a vylučování, tak soud jí neupírá právo to vědět, nicméně důležité je, že byla o zdravotním stavu matky informována včetně toho, že se blíží její úmrtí,“ dodal soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám