Hlavní obsah

Z dálničního policisty se sypaly tisícovky i eura, část peněz měla být úplatek

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycany

Když detektivové z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zadrželi loni v prosinci během služby policistu z dálničního oddělení ve Svojkovicích Karla Suchého, našli u něj třináct tisíc korun a více než sto eur. Část peněz měla být podle státní zástupkyně úplatkem od rumunského řidiče za prominutí dopravního přestupku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Suchý v pátek u Okresního soudu v Rokycanech vysvětloval, že se jednalo o jeho osobní peníze a že je zvyklý u sebe nosit vyšší částky. Z obžaloby vyplývá, že tři hodiny před zatčením měl vyinkasovat 50 euro od Dimitria Ardeleana (53) za to, že přimhouří oko nad přetíženým přívěsem, na kterém si cizinec vezl z Německa ojetý automobil Suzuki.

„Řidiči napsal na papír částku 50 euro a poté, co od něho peníze obdržel, zjištěný přestupek dále neřešil,“ uvedla státní zástupkyně Irena Kondrová. Suchému hrozí za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku až osm let vězení.

Přestupek neřešil, vrátil se do auta a kolegu odvezl do restaurace na oběd. Pak se vrátil na místo a od řidiče si nechal zaplatit
státní žalobkyně

Rumuna zastavila dvojčlenná policejní hlídka u sjezdu na Mýto. Kontroly se ujal právě Suchý, zatímco druhý z policistů jen přihlížel. „Podle dokladů k osobnímu vozidlu Opel astra a přípojnému zařízení obžalovaný zjistil, že přívěs s naloženým vozem je příliš těžký. Přestupek neřešil, vrátil se do auta a kolegu odvezl do restaurace na oběd. Pak se vrátil na místo a od řidiče si nechal zaplatit,“ pokračovala žalobkyně.

Uplácení odmítá

Obžalovaný policista před soudem potvrdil, že se na místo vrátil. Odmítl ale, že by si řekl o nějaké peníze.

„Při první kontrole jsme s řidičem vyřešili přestupek domluvou s tím, že v jeho zájmu je, aby v jízdě dál nepokračoval a zajistil si náhradní odtah. Když jsem kolegu vysadil na oběd a vracel se na služebnu, všiml jsem si, že tam Rumun pořád stojí. Tak jsem u něj znovu zastavil,“ vypovídal Suchý.

Cizince prý důrazně upozornil na to, že má vozidlo odstavit mimo dálnici a zařídit si náhradní odtažení.

„Snažil se mě uprosit, abych ho pustil dál bez pokuty. Byla mezi námi velká jazyková bariéra, tak jsem mu ukázal v zákoně částku 2000 korun a snažil se vysvětlit, že takovou sumu lze za tento přestupek uložit. Žádné peníze jsem ale od něj nedostal,“ prohlásil Suchý, který u policie pracoval 16 let a po zahájení trestního stíhání požádal o uvolnění ze služebního poměru. Teď se živí jako taxikář.

Podle druhého člena policejní hlídky Tomáše Uhera nebylo přetížení přívěsu zase až tak velké, aby za to řidiče pokutovali. „Takže jsme nad tím s kolegou mávli rukou a doporučili mu jet raději mimo dálnici. Že se tam kolega vrátil a dál s ním něco řešil, o tom nevím. Nic takového mi neříkal,“ dodal Uher.

Soud bude pokračovat výslechem cizince.

Reklama

Výběr článků

Načítám