Hlavní obsah

Walderodeho dědičce zamítli dvě žaloby

– JABLONEC NAD NISOU
Právo, Ivan Langr

Hned se dvěma žalobami na určení vlastnictví neuspěla ve středu u Okresního soudu v Jablonci dědička po Karlu Des Fours Walderodovi Rakušanka Johanna Kammerlanderová. Soud její nároky na dvě parcely s hospodářskými budovami v Jenišovicích a na část vodního toku na Železnobrodsku zamítl v plném rozsahu.

Článek

V prvním případě se Kammerlanderová domáhala od společnosti CEA s.r.o. nemovitostí po bývalém Zemědělském družstvu Jenišovice, které je dnes v likvidaci.

Firma CEA sice měla zájem v roce 2002 pozemky s budovami získat, když ale posléze zjistila, že je na ně uplatněn restituční nárok, od koupě dodatečně odstoupila. "Pro soud je rozhodný stav v době vydání rozsudku. A protože je prokázáno, že žalovaný není tím, kdo tyto nemovitosti drží, tak žalobu v plném rozsahu zamítám," uvedla soudkyně Regina Sypecká. Podle advokáta Kammerlanderové Felixe Nevřely ale bude tento spor pokračovat dál, protože podal žalobu i na původního vlastníka nemovitostí - ZD Jenišovice.

V druhém případě žaloba žádala po státním podniku Povodí Labe (PL) vydání části potoka Žernovník, který protéká katastrálním územím Železný Brod a Chlístov. Soud se ale přiklonil k názoru právničky PL Vladimíry Nezbedové, podle níž není možné vodní tok vydat. "Už v pozemkové knize jsou předmětné parcely označeny jako vodní toky a na ty se restituční zákon nevztahuje, protože nejde o zemědělskou půdu," poznamenala Nezbedová.

Soudkyně navíc zároveň zamítla i Nevřelův návrh, aby Kammerlanderové za nevydaný potok připadla alespoň náhrada od Pozemkového fondu ČR. "Protože zákon o půdě jasně jmenuje, na co se restituce vztahuje a výčet není možné rozšířit, nelze ani přisvědčit tomu, že zde byl restituční nárok," podotkla Sypecká. Pak tedy podle ní není možné ani uznat náhradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám