Hlavní obsah

Vytunelované CS fondy bude opět vyšetřovat policie, Tykač stále nemá klid

Právo, rav, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze povolil obnovu řízení v případu vytunelovaných CS fondů, z nichž v 90. letech zmizela miliarda korun. Kauzu vrátil do přípravné fáze, tedy policii k vyšetření. Případ se týká miliardáře Pavla Tykače a dalších tří lidí, u kterých bylo dříve trestní stíhání zastaveno. Tykač ihned podal stížnost k vrchnímu soudu, rozhodnutí o obnovení stíhání je proto zatím nepravomocné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Tykač přichází k soudu

Článek

V případě Tykačova obchodního partnera Jana Dienstla soud jeho věc vyloučil k samotnému projednání, které proběhne v září. U dalších dvou původně obviněných Emila Floriana a Josefa Novosvětského soud jejich stíhání naopak neobnovil.

Tykačovi tak nyní hrozí pět až deset let za mřížemi. "Jsem překvapen," řekl Tykač přítomným novinářům, více rozhodnutí soudu komentovat nechtěl.

Za vším stál Tykač, tvrdí svědci

Obnovení řízení souvisí s novými svědectvími, která nedávno zazněla u soudu. Několik svědků tam totiž za jednu z hlavních postav vyvedení více než 1,23 miliardy korun za hranice označilo právě exšéfa zaniklé finanční skupiny Motoinvest Tykače.

"Státní zástupce podal předmětný návrh, protože jsou zde nové skutečnosti a důkazy, státnímu zástupci dříve neznámé, které by mohly samy o sobě či ve spojení se skutečnostmi a důkazy známými již dříve vést k závěru, že důvody k rozhodnutí o skončení původního řízení nebyly na místě, a že je naopak na místě podat proti obviněným obžalobu," uvedla k tomu v červnu mluvčí pražského Vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Policie všechny čtyři osoby obvinila z účasti na více než miliardovém podvodu již v roce 2006 a o rok později všechny navrhla postavit před soud. Nyní již bývalý žalobce František Fíla ale stíhání Tykače a spol. zastavil s tím, že skutky, kvůli kterým je kriminalisté navrhli obžalovat, nejsou trestnými činy. Protikorupční útvar přitom byl přesvědčen o tom, že proti čtveřici shromáždil dostatek důkazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám