Hlavní obsah

Výstřel vyšel náhodou, hájí se bývalý strážník obžalovaný ze smrti mladíka

Přerov

Přerovský okresní soud v úterý otevřel případ strážníka, který loni v lednu při potyčce v Přerově zastřelil třiadvacetiletého mladíka. Tragédie se odehrála ve chvíli, kdy hlídka strážníků řešila v noci konflikt skupiny lidí před místním barem. Čtyřiačtyřicetiletý Robert Fryč je obžalován z usmrcení z nedbalosti, hrozí mu až šest let vězení. Před soudem v úterý odmítl vypovídat, policii však dříve řekl, že výstřel vyšel nešťastnou náhodou.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Čtyřiačtyřicetiletý Robert Fryč je obžalován z usmrcení z nedbalosti.

Článek

Z kamerového záznamu vyplynulo, že mladík byl zastřelen ve chvíli, kdy ležel na zemi a druhý strážník na něm klečel.

Případ se stal nedaleko centra Přerova před barem Lumír loni v noci na 10. ledna, kde řešila spor skupina lidí. „Při řešení incidentu mezi občany zcela neadekvátně reagoval na probíhající konfliktní situaci na místě tak, že tasil z pouzdra služební zbraň a připravil ji k výstřelu,” uvedla žalobkyně Daniela Kollárová.

Při zákroku, kdy mladík již ležel na zemi, podle ní nadále „nepatřičně manipuloval s nabitou zbraní tak”, že vyšel výstřel. „V době výstřelu bylo ústí hlavně pistole bezprostředně přiloženo či přitisknuto ke kapuci, která kryla hlavu Michala Valenty,” uvedla žalobkyně. Střela prošla mladíkovou hlavou, zemřel na místě.

Na záda mu prý skočil pes

Podle obžalovaného Fryče, který po incidentu od městské policie odešel, vyšel výstřel nešťastnou náhodou. Uvedl, že se to stalo ve chvíli, kdy mu při pacifikování poškozeného mladíka skočil na záda volně pobíhající pes. Když se po něm ohlédl, někdo jej prý kopl do kolena a on spadl.

Obžalovaný uvedl, že měl v ruce pistoli, nechtěl však střílet. „Psa poté někdo strhl, otočil jsem se namířenou zbraní po pohybu psa a čekal jsem, co bude dělat. Někdo mě chytl za ruku se zbraní, udeřil jsem ho a pak jsem slyšel výstřel. Ten výstřel mě překvapil. Nechápu to, dovozuji, že mi do ruky někdo strčil,” uvedl Fryč v přípravném řízení. „Je mi to hrozně líto, úmyslně jsem vystřelit nechtěl,” dodal.

Jeho kolega v úterý u soudu vypověděl, že výstřel vyšel ve chvíli, když na mladíkovi klečel. Byla tam podle něj v té chvíli spousta podnapilých lidí a křik.

Chtějí 10 miliónů  

„Jednou rukou jsem si zakrýval obličej, kvůli psovi. V té chvíli jsem zaslechl výstřel. Viděl jsem pana Fryče stát kousek od nás,” uvedl strážník. Ležícího mladíka těsně před výstřelem zachytil i kamerový záznam, který v úterý soudce pouštěl. Z něj také vyplynulo, že v té chvíli bylo na ulici i se strážníky zhruba šest lidí.

Strážník, který byl se záznamem konfrontován, však jednotlivé postavy nedokázal identifikovat.

Žalobkyně chtěla případ původně posoudit jako vraždu, vrchní státní zastupitelství s tím však nesouhlasilo, a na Fryče proto nakonec podala obžalobu z usmrcení z nedbalosti. Soud má v plánu se případem zabývat v úterý celý den a také ve středu. Jednání se účastní i rodina zastřeleného mladíka. Po obžalovaném požaduje náhradu škody přes deset miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám