Hlavní obsah

Vyšší trest za vraždu Roma na sídlišti v Chomutově: Benda dostal 10 let

Novinky, kub
Praha

Osmatřicetiletý Petr Benda půjde na 10 let do vězení za loňskou vraždu Roma na sídlišti v Chomutově, rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Praze. V novém odvolacím jednání tak zpřísnil svůj předchozí verdikt, kterým Bendovi mimořádně snížil trest pod zákonnou sazbu na sedm let.

Petr Benda u vrchního souduVideo: Novinky

 
Článek

Trestní senát odvolacího soudu zmínil řadu polehčujících okolností ve prospěch obžalovaného, například, že spolupracoval s policií a podílel se na objasnění celé tragédie nebo že neměl dříve problémy se zákonem.

„Soud zároveň musel respektovat právní názor Nejvyššího soudu. Vzhledem k převažujícím polehčujícím okolnostem je vhodný trest na samé spodní hranici zákonné sazby, tedy deset let,” řekl soudce Petr Zelenka s tím, že soud se zabýval podle pokynů Nejvyššího soudu pouze otázkou výše trestu, samotná vina je již z dřívějška prokázaná.

Původně poslal Bendu na 12,5 roku do vězení Krajský soud v Ústí nad Labem, proti čemuž se obviněný odvolal k Vrchnímu soudu v Praze. Ten mimořádně snížil trest pod zákonnou hranici, která je u vraždy 10 let. Podle odvolacího soudu byl Benda bezúhonný, soud zmínil také jisté spoluzavinění ze strany poškozeného.

Následovalo dovolání Bendy i žalobců k Nejvyššímu soudu, který vyhověl státnímu zastupitelství a poslal pražskému vrchnímu soudu případ k novému projednání. Žalobci nesouhlasili s mimořádným snížením trestu.

Nynější rozhodnutí je pravomocné. Lze opět podat dovolání k Nejvyššímu soudu, to ale Bendovo pokračování ve výkonu trestu, do kterého nastoupil po předchozím pravomocném rozhodnutí, neodkládá.

Petr Benda u odvolacího soudu v Praze v srpnu 2018Video: Novinky

Krvavý incident se stal loni 27. května kolem 3:00 v chomutovské Jirkovské ulici. Bendovi jeho matka řekla, že venku někdo najíždí do aut a asi i do lidí. Muž poté z okna uviděl jedoucí dodávku, nabil legálně drženou zbraň a seběhl před dům, kde na auto vystřílel celý zásobník.

Benda celkem osmkrát zasáhl muže za volantem, který byl pod vlivem alkoholu a marihuany. Zavražděný řidič byl Rom, podle justice však vražda neměla rasový podtext.

Reklama

Výběr článků

Načítám