Hlavní obsah

Vyšetřování po razii v pražské směnárně může skončit blamáží

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Měl to být jeden z největších úspěchů státu v boji proti praní špinavých peněz, ale může to skončit jako další blamáž. Když protikorupční policie předloni v říjnu vtrhla v centru Prahy do směnárny Aktiv Change, oznámila, že šéfové Aktiv Change měli vyprat během let 2005 až 2008 nejméně 5,3 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policista při razii na Aktiv Change

Článek

Jenže teď to vypadá, že vyšetřování může skončit blamáží. Policistům se totiž podle zjištění Práva ani po roce a půl nepodařilo zjistit původ finančních prostředků. Jen těžko tedy budou prokazovat, že se skutečně jednalo o špinavé peníze.

Dodnes jsou obviněni z legalizace výnosů z trestné činnosti pouze dva šéfové směnárny. Oba jsou vyšetřováni na svobodě. Ministr vnitra Martin Pecina nyní Právu řekl, že policie sama připustila, že v tomto případu chybovala. Jak konkrétně, to nesdělil. Policie to podle něj přiznala na konci ledna, kdy se sešli šéfové policejních útvarů s vrcholnými představiteli státního zastupitelství.

Na schůzce, které se zúčastnil i Pecina a nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, si zástupci policie a státního zastupitelství měli vyříkat vzájemnou špatnou komunikaci a postup v některých problematických kauzách a Aktiv Change byla jednou z nich.

Pecina: policie přiznala chybu

„U dvou věcí policisté říkali, že byla vina na jejich straně, že to udělali špatně. Kauzy ale stále ještě pokračují, proto k tomu prý nemohli říct víc. Ve věci Aktiv Change policie, myslím, přiznala chybu,“ potvrdil Právu Pecina.

Razie protikorupční policie proběhla ještě pod vedením Jiřího Nováka, nynějšího náměstka policejního prezidenta.

Současný ředitel útvaru Libor Vrba se k informacím Práva o problémech ve vyšetřování i ke slovům Peciny nechtěl vyjádřit. Podle něj se ale na případu dál pracuje.

„Každopádně krátce po mém příchodu do funkce v té kauze došlo k výraznému posílení lidí, kteří ji zpracovávají,“ uvedl Vrba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám