Hlavní obsah

Vyšetřování kauz dřív bránila klientelistická síť, řekl žalobce Ištvan

Právo, Josef Koukal

Klientelistická síť napojená přímo na orgány činné v trestním řízení údajně bránila v minulých letech objasňování kriminálních případů zasahujících do horních politických pater.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivo Ištvan

Článek

Olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan to připustil v rozhovoru pro Hospodářské noviny v souvislosti s aktuálně šetřenou kauzou kolem bývalé vrchní ředitelky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové.

Součástí klientelistické sítě, v níž figurují lobbisté Ivo Rittig či Roman Janoušek, měl být podle protokolů o domovních prohlídkách, jež policie prováděla v červnu, i bývalý náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek.

Ten měl na starost trestní úsek včetně nejcitlivějších kauz souvisejících s politickou korupcí. A to i v době, kdy policie řešila kauzy spojené právě s Janouškem, který se stýkal s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS) či sponzorem téže strany Rittigem, o kterého se policie zajímala například v souvislosti s dodávkami jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Přestože Ištvan existenci sítě, která dokázala vyšetřování podobných kauz brzdit, připouští, odmítá sdělit jakékoli podrobnosti.

„Žádné konkrétnosti k tomu říkat nebudu. Kdo komu bránil nebo nebránil,“ řekl v pátek Právu Ištvan. „My jsme šetřili a šetříme jakousi klientelistickou síť a všechno ostatní je neveřejné,“ podotkl s tím, že na případu, který vyvrcholil před měsícem rozsáhlou razií zasahující až na úřad vlády, začala policie pracovat už před víc než rokem a půl.

„Věc nám byla delegována loni v lednu, tehdy jsme se tím začali zabývat. Hodnocení přísluší komentátorům, my v každé věci postupujeme nezávisle podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ dodal pouze Ištvan.

Foto: Petr Horník, Právo

Libor Grygárek

Grygárka se v pátek nepodařilo kontaktovat, změnil si telefonní číslo. Právní zástupce Romana Janouška Vít Široký hovory nepřijímal a na dotazy nereagoval.

Advokátka Karolína Babáková možnost, že by Rittig přes své kontakty ovlivňoval vyšetřování trestních kauz, rozhodně odmítla.

„Jsou to mediální výkřiky. I kdyby některou z kauz dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, pan Rittig každopádně nic neovlivňoval. Jsme pevně přesvědčeni, že policie nemůže mít žádné důkazy, které by toto dokazovaly,“ řekla Právu Babáková.

Poslanci se prý snažili ovlivňovat svědky

Vrchní žalobce také trvá na důvodech pro umístění tří poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy do vazby. Ti za mřížemi tráví už pátý týden, aby nemohli ovlivňovat svědky. Podle Ištvana pokusy o ovlivnění svědků skutečně byly, a to dokonce už po jejich dočasném uvěznění prostřednictvím třetích osob.

„Ano, bylo to po vzetí do vazby,“ řekl Právu Ištvan s tím, že orgány činné v trestním řízení se právě na základě tohoto jednání utvrdily v názoru na správnost vazebního stíhání dotyčných. „Nebudu k tomu říkat žádné detaily,“ podotkl vrchní žalobce.

Podle obhájců vězněných poslanců jde jen o planá slova, která mají zakrýt nejistotu policie a žalobců. „O žádné takové aktivitě (ovlivňování svědků ze strany obviněných politiků) nevím. To může být čistý alibismus,“ uvedl Tomáš Grivňa, který zastupuje Fuksu.

„Netuším, co má pan vrchní státní zástupce na mysli. Pokud má jakékoliv indicie či důkazy, je povinen je prezentovat soudu rozhodujícímu o vazbě,“ uvedl obhájce Šnajdra Lukáš Trojan.

Kontakt s některými svědky přiznal advokát Tluchoře Marek Nespala. „Někteří svědci se na mě přímo obrátili, že nejsou předvoláni a jejich nevýslech je důvodem vazby. Striktně dle zákona jsem je vyslechl, sepsal protokol a budu s ním nakládat,“ uvedl právník.

„Spíš by stálo za to, aby policie vysvětlila, proč za celé týdny od večerní akce není schopna vyslechnout stěžejní svědky, aby pominuly důvody koluzní vazby,“ dodal Nespala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám