Hlavní obsah

Vyšetřování: hledá se kriminalistické ohnisko vzniku ohně v Českém Švýcarsku

Vyšetřování rozsáhlého požáru v národním parku České Švýcarsko bude trvat dlouho, policisté se totiž k důležitým místům dostávají obtížně. Jejich hlavním cílem je tzv. kriminalistické ohnisko, tedy místo, kde požár vznikl. Pro vyšetřování jsou klíčová svědectví lidí, kteří byli v tu chvíli na místě či poblíž.

Foto: Hasičská záchranná služba

Článek

Policie případ vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, do některých míst se ale zatím nemůže dostat, což práci komplikuje. „Žádný relevantní posun v dané chvíli není. Budeme postupovat tzv. sektorovým ohledáváním – nejdříve půjdeme na místa, kde nám to situace dovolí a kde došlo ke škodě,“ řekl Daniel Vítek, policejní mluvčí policie v Ústeckém kraji.

„Jak bude docházet k likvidaci požáru, tak budeme i my moci postupovat tam, kde aktuálně předpokládáme, že mohlo dojít k jeho vzniku,“ doplnil.

Stále se hledá kriminalistické ohnisko. „To je místo, kde požár vznikl. Tam se hledají stopy na základě jejich vyhodnocení. Vyloučí se technické závady, nebo přírodní příčiny,“ popsal Právu hasičský vyšetřovatel Martin Kavka.

Hasiči se v Hřensku konečně usmívají, Pražany polil bambi vak

Krimi

Na tisíci hektarech zasaženého národního parku nebude ohledání jednoduché, pomáhat mají i speciálně vycvičení policejní psi, kteří mohou vystopovat použití hořlavé kapaliny v prostoru. Tato stopa by pak případně mohla ukázat na úmyslné zapálení.

Policisté se spolu s hasičskými vyšetřovateli zaměří při hledání kriminalistického ohniska třeba na přítomnost ohořelých kamenů svědčících o tábořišti. Zajímat se budou i o kamerové záznamy nebo záběry z fotopastí.

„Úplně podrobně o tom mluvit nemůžeme, protože bychom prozrazovali některé vyšetřovací postupy,“ řekl Kavka.

Najít viníka bude těžké

I přes usilovnou práci se odhalení pachatele vůbec nemusí podařit. „Když někdo úmyslně založí požár, udělá si oheň v lese a pak odejde, je skoro nemožné na to přijít. Ale někdy se to povede, obzvlášť tomu pomáhají svědecké výpovědi, které jsou dostatečné, aby se vina dokázala konkrétní osobě,“ zmínil hasičský vyšetřovatel Kavka.

Podezření bez svědků. Policie zatím nemůže do míst, kde začalo u Hřenska hořet

Krimi

Spoléhají se proto na lidskou všímavost a nadále se obracejí na turisty, kteří se před požárem na místech pohybovali. „Na základě výpovědí svědků, odběrů vzorků a dalších poznatků jsme schopni určit, pokud požár způsobil člověk. Zhruba 90 procent požárů v přírodním prostředí totiž způsobuje člověk. Tam je pak důležité určit příčinu vzniku, zda šlo o úmysl, či nikoli. A to je ta nejtěžší část,“ uvedl Kavka.

„U řady požárů v přírodním prostředí, se kterými mám zkušenost jako vyšetřovatel v Praze, je bohužel objasněnost na konkrétní osobu velmi malá. Chybí svědecké výpovědi, to je problém zejména u velkých ploch,“ dodal Kavka.

„Doba vyšetřování záleží na situaci, jak nám dovolí hasiči do těch míst vstoupit, aby to bylo pro kriminalisty bezpečné,“ konstatoval pro Právo policejní mluvčí Vítek.

Reklama

Výběr článků

Načítám