Hlavní obsah

Vyšetření u lékaře byl prý kód pro schůzku s Rathem

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pojem „vyšetření u lékaře“ znamená pro běžného člověka skutečně návštěvu u doktora. To prý však neplatilo v případě SMS zpráv, které si mezi sebou předloni na jaře posílaly obžalované, kladenská podnikatelka Ivana Salačová a někdejší šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Hlavní líčení bylo přerušeno do středy.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Pancová a David Rath

Článek

Podle úterního vyjádření první z nich u hlavního líčení v korupční kauze kolem exposlance Davida Ratha šlo totiž o kódovanou řeč. Zmíněným lékařem byl prý totiž právě Rath, a vyšetření tedy mělo znamenat schůzku s ním jako tehdejším středočeským hejtmanem.

„Pokud mi zajistíte to vyšetření, napište mi to ještě dnes. Díky. Iva,“ chtěla například Salačová údajně od Pancové vědět, kdy se uskuteční nějaké jednání.

Ta jí zase psala SMS týkající se prý schůzky kvůli rekonstrukci gymnázia v Hostivici, což je jedna ze zakázek hejtmanství, které měly být podle obžaloby zmanipulovány a za niž se měly rovněž rozdávat úplatky.

„Dobrý večer, pošlete na vyšetření kolegu, a ať si vezme celou zdravotní dokumentaci,“ napsala Pancová v této souvislosti Salačové.

Ta to pak v úterý u soudu vysvětlila, že zmíněným kolegou měl být obžalovaný zástupce firmy Pohl Václav Kovanda, jehož společnost se měla na rekonstrukci gymnázia podílet společně s firmou Fisa, patřící Salačové. Ona po něm v jiné SMS požadovala, ať jde na domluvenou schůzku místo ní, protože bude pryč.

K moři, nebo na hory?

To však podle Salačové nebyla jediná kódovaná řeč, kterou s Pancovou používaly.

„Dobrý den, s doktorem se uvidím zítra, ale jela bych radši k moři než do hor,“ přečetl předseda soudního senátu Robert Pacovský policií zachycenou SMS zprávu, kterou napsala Pancová rovněž předloni v březnu Salačové.

Ta k tomu v jednací síni uvedla, že pojmy „hory“ či „moře“ byly dvě varianty, jak by měla být rekonstrukce gymnázia provedena.

První, tedy heslo „hory“, prý znamenala, že se budou dělat vícepráce plus fasáda a odbyde se střecha. „Mořem“ byla údajně míněna možnost, že na střechu by se dělalo zvlášť výběrové řízení, tím pádem prý šlo o nižší variantu stavby, konstatovala před středočeským soudem Salačová.

„Lže,“ reagovala u soudu na její slova Pancová s tím, že Salačová říká pokaždé něco jiného. Při návratu na lavici obžalovaných se pak velmi ostře podívala na sedící Salačovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám