Hlavní obsah

Vražda pumpařky na Mělnicku: Žalobce navrhl pro muže výjimečný trest

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Výjimečný trest - tedy vězení mezi dvaceti a třiceti lety nebo i doživotí - navrhl v pondělí státní zástupce pro 33letého Davida Šindlera, který je obžalován z loňské loupežné vraždy pumpařky v Nelahozevsi u Mělníka. Jeho komplicovi Ivanu Hollitzerovi (27) navrhl žalobce za loupež zhruba pětiletý trest vězení. Verdikt vynese Krajský soud v Praze v pátek.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí obžalované z vraždy čerpadlářky u Nelahozevsi k soudnímu jednáníVideo: Novinky

 
Článek

„Posuzovaná událost je skutkově lehce složitá, ale důkazně zas tak složitá není,“ uvedl žalobce Martin Suska.

Hlavními důkazy byly jednak záznamy bezpečnostní kamery a přiznání obžalovaného Hollitzera. I proto pro něj Suska navrhl trest v polovině sazby.

Šindler, který už byl v minulosti trestán a je obžalován z více trestných činů, se přiznat odmítl.

Střelba na poškozenou a její usmrcení neměla význam pro záměr obžalovaných
žalobce Martin Suska

K vraždě došlo loni třetího prosince. Osmapadesátiletou ženu podle spisu Šindler zavraždil střelbou přes zavřené dveře, ačkoliv se prodavačka nebránila a chtěla se spíš schovat, když utekla do zadní místnosti benzínky. Obžalovaný držel podle vyšetřovatelů zbraň nelegálně. Muži sebrali pokladnu se zhruba 10 tisíci korunami a cigarety za tři tisíce.

K vraždě jako takové podle Susky nemuselo vůbec dojít. „Střelba na poškozenou a její usmrcení neměla význam pro záměr obžalovaných,“ uvedl žalobce s tím, že prchající žena v podstatě nechala obžalované, ať si dělají, co chtějí. „Přesto obžalovaný její prosbu nevyslyšel,“ konstatoval Suska.

BEZ KOMENTÁŘE: Přepadení čerpací stanice na MělnickuVideo: Policie ČR

„Nemám žádnej důvod si vymejšlet, David tam byl se mnou. Chtěl bych se omluvit rodině pozůstalých,“ uvedl v závěrečné řeči Hollitzer.

Narozdíl od něj Šindler jakoukoliv vinu popřel. „Nikdy jsem na nikoho nepoužil žádný násilí, jsem sice darebák, ale nikdy jsem nikomu nevyhrožoval. S Hollitzerem jsem se nikdy nedomlouval, že bychom něco udělali, nikdy jsem s ním nikam nešel,“ prohlásil Šindler. „Já to nebyl. Prostě nebyl,“ dodal.

Otec ho poznal

Šindlerovo tvrzení v pondělí podpořila i matka jeho dítěte, která sice odmítla vypovídat, soud ale přečetl její výpověď z přípravného řízení. Tam žena uvedla, že je to nesmysl.

„Podle mě obvinění je blbost, přijde mi nemožné, že by tam byl. Byli jsme doma a kolem jedenácté jsme šli spát a ráno nás vzbudil jeho táta,“ uvedla žena s tím, že Šindler byl celou dobu doma, aniž by se vzdálil.

BEZ KOMENTÁŘE: Lupiči na záběrech vnější kameryVideo: Policie ČR

Naopak otec Davida Šindlera prohlásil, že svého syna poznal na záběrech z bezpečnostních kamer několik dní po činu. Říkal prý své manželce: „Hele, to vypadá na našeho kluka.“ Na což mu žena odpověděla: „Drž hubu, to není von.“

Sám Šindler prý matce přísahal, že tam nebyl, že to není on a že by nic takového neudělal. Jeho otec si ale byl poměrně jistý. „Byl to ten, co natáh tu pistoli,“ řekl v pondělí. Šindler se prý rodičům svěřil, že ví, kdo je pachatelem, ale že jim to nepoví, že pachatele neudá.

Obhájce: Šindlera zprostit

Hollitzerův advokát navrhoval pro svého klienta trest při spodní hranici sazby, tedy v trvání asi dvou let. Připomněl soudu zejména jeho spolupráci s orgány činnými v trestním řízení, kdy identifikoval místo, kde zahodil kuklu, kde nechali auto, Šindlerovo oblečení nebo kde se snažili otevřít ukradenou kasu. Bez Hollitzerova přiznání, že střílel Šindler, by podle jeho advokáta ani neexistoval jediný přímý důkaz svědčící o jeho vině.

Šindlerův obhájce zase upozornil, že jiný jednoznačný důkaz neexistuje, a zpochybňoval Hollitzerovou hodnověrnost. Šindlera pak navrhoval zprostit obžaloby, protože jeho vina není jednoznačně prokázána.

Maskované útočníky při činu zachytila bezpečnostní kamera, kriminalisté pak po nich pátrali. Podezřelé zadrželi v polovině ledna 2019. Hollitzera našli v Kralupech nad Vltavou, Šindlera zatkla zásahová jednotka ve Vojkovicích v okrese Mělník. Soud pak oba poslal do vazby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám