Hlavní obsah

Výhrůžky, zalepený zvonek a kameny v okně. Šikanu exmilenky si stalker odpracuje

– Klatovy
Právo, Patrik Biskup

Hra začíná, napsal v SMS zprávě 36letý David Jakoubek z Klatovska o rok starší milence poté, co se s ním rozešla. Následovaly výhrůžky, špehování, vydírání a nakonec došlo i na ničení majetku. Okresní soud v Klatovech uznal v úterý Jakoubka vinným z nebezpečného pronásledování a jako trest mu uložil 200 hodin veřejně prospěšných prací.

Foto: Patrik Biskup, Právo

David Jakoubek před soudem

Článek

„Kromě toho se po dobu trestu nesmí obžalovaný přiblížit k bydlišti poškozené na méně než sto metrů,“ doplnil samosoudce Jaromír Veselý.

Podle státní zástupkyně obžalovaný narušoval ženě soukromí a naháněl strach. „Pod smyšleným jménem jí posílal esemesky, které psal v ženském rodě a ve kterých vyhrožoval zlámáním kostí v těle nebo zveřejněním intimních fotografií a videonahrávek. Neustále ji také sledoval a psal zprávy na telefon, co právě dělá,“ uvedla žalobkyně.

Když jsem si šla zakouřit na balkón, hned jsem dostala esemesku, co mám na sobě.
poškozená žena

Ze spisu dále vyplývá, že v rámci šikany například zmáčkl a zalepil zvonek u domovních dveří panelového domu, čímž došlo k nepřetržitému zvonění v bytě ženy, to po několika hodinách ukončil až přivolaný servisní technik. Nelibost s rozchodem dal Jakoubek najevo i tím, že do okna bytu poškozené házel kameny nebo jí měl propíchat gumy na autě.

Milenecký poměr

„Byly to šílené tři měsíce. Kam jsem se hnula, byl on. Měla jsem ho pořád v patách. Když jsem si šla zakouřit na balkón, hned jsem dostala esemesku, co mám na sobě. Když se to stalo s tím autem a pak mi přišla zpráva, že příště to nebude auto, ale můj obličej, dostala jsem opravdu strach,“ vypovídala před soudem matka dvou dětí.

Přiznala, že s Jakoubkem měla milenecký poměr rok. „Všechny problémy začaly, když jsem to s ním ukončila. Jeho první reakce byla, že všechno řekne manželovi a naše společné intimní fotky vyvěsí ve škole, kam chodí jedna z mých dcer,“ pokračovala žena.

Odcitovala také první výhrůžnou zprávu, kterou jí Jakoubek napsal pod pseudonymem. „Ahoj Martino. Jmenuji se Valérie, přišla jsem se pomstít za Davida. Budu tě sledovat na každém kroku. Hra začíná.“

Jakoubek se u soudu přiznal téměř ke všemu. „Nevím, co mě to napadlo. Byl jsem zamilovaný. Slibovala mi hory doly a pak mě odkopla. Dostal jsem vztek a z toho vyústily všechny ty věci. Chtěl jsem jí nahnat strach, aby se ke mně vrátila,“ kál se před soudem Jakoubek s tím, že je za své chování připravený přijmout trest. S rozsudkem souhlasil. „Chci za tím vším udělat tlustou čáru,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám