Hlavní obsah

Vyhořelá diskotéka byla možná provozována načerno

Novinky, Ivan Trnka, Právo
KARVINÁ

Karvinská diskotéka U Vlka, kde při sobotním požáru zahynula sedmnáctiletá dívka a dalších více než 60 lidí bylo zraněno, byla možná provozována načerno. Připustil to v pondělí ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra. Provozovatel klubu to odmítl.

Článek

"Zatím máme v ruce kolaudační rozhodnutí pro autosalon s občerstvením. Pod to rozhodně nejde diskotéku schovat," řekl dnes ČTK Nytra. Kolaudační rozhodnutí se navíc týká vedlejší budovy.

Majitel objektu a spoluprovozovatel diskotéky Jiří Vlk ale odmítl, že by obešel zákon. "Vše bylo v pořádku. Několikrát tady byly kontroly a vždy jsme objekt upravili podle jejich požadavků," sdělil ČTK.

Nytra dodal, že pokud se podezření potvrdí, bude muset informovat policii. "Pak by se dalo hovořit o tom, že majitel či provozovatel diskotéky porušil zákon. Mohlo by se jednat i o obecné ohrožení," dodal.

Majitel: protipožární zabezpečení fungovalo

Majitel diskotéky si také stojí za tím, že protipožární zabezpečení v jeho podniku bylo dostatečné a funkční. "Byly použity dva ze tří únikových vchodů. Personál vyvedl většinu lidí v pravý čas ven. Hasil i můj bratr, který nyní leží v nemocnici jako jeden z těch, kteří mají velmi vážné popáleniny," podotkl pro Právo Vlk.

Množství zraněných pak připsal chaosu a také lidem, kteří se vraceli do lokálu, aby zachránili své věci. "Byla to tragická shoda náhod," zakončil.

Zda byl hangár dostatečně chráněn, však nyní zjišťují hasiči a policisté.

Ohňostroj údajně přinesl majitel

Tragédii podle obvinění způsobil 30letý Alexandr Bosnay, kterého soudce poslal dnes do vazby, aby nemohl na svobodě ovlivňovat svědky. Už v neděli jej policie obvinila z obecného ohrožení. 

Obviněný podle svědků způsobil tragédii tím, že odpálil v sobotu po třetí hodině ranní uprostřed parketu ohňostroj. Jiskry následně zapálily ozdoby na stropě. Oheň návštěvníci začali hasit. Nikdo údajně neutíkal, protože si všichni mysleli, že se požár ručními hasícími přístroji podaří zlikvidovat. Plameny se ovšem postupně rozšířily.

Podle hasičů bylo v tu dobu v zábavním podniku asi 150 lidí, kteří se v panice snažili dostat ven. Tři profesionální jednotky a také dobrovolní hasiči dostali požár pod kontrolu asi za 20 minut. Poraněné návštěvníky museli lékaři převézt do šesti okolních nemocnic. Lidé měli nejčastěji popáleniny nebo oděrky, které si způsobili při útěku z diskotéky.

Obviněný patří podle návštěvníků diskotéky ke kamarádům jejího majitele. Římskou svíci údajně dostal právě od něj.

Tragická událost rozvířila diskusi o nedostatečných protipožárních opatření v klubech a diskotékách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám