Hlavní obsah

Vyhodil přidušenou družku ze sedmého patra, soud mu potvrdil 16 let vězení

– Praha

Pohádal se s družkou a vyhodil ji z okna v sedmém patře. Teď si za to Miroslav Sabol odsedí šestnáct let. Červencový verdikt potvrdil Vrchní soud v Praze, když zamítl Sabolovo odvolání.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Miroslav Sabol (archivní snímek)

Článek

Sabolův advokát Ondřej Chalupa požadoval zrušení původního rozsudku a chtěl, aby soudy případ projednaly znovu od začátku. Odvolání zdůvodňoval mimo jiné tím, že si policie vynutila přiznání jeho klienta pozdě v noci po mnohahodinovém výslechu. „Případ je provázán celou řadou nejasností,“ uvedl Chalupa.

Podle odvolacího soudu ale jeho doznání na policii nemělo na rozhodnutí vliv. „Ostatní důkazy, které jsou ve spisu založeny, jsou takového rázu a vylučují, aby se trestné činnosti dopustil někdo jiný,“ zdůraznil předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Z posudků například vyplynulo, že žena nemohla z okna vyskočit sama. „Je těžko uvěřitelné, že by se sama uškrtila a poté vyskočila z okna,” doplnil Lněnička. Pod oknem také nebyla židlička nebo třeba jiný kus nábytku, bez něhož by žena do okna jen těžce vylezla.

Dalším zásadním důkazem byl kamerový záznam z palubní desky policejního auta, které náhodou zachytilo pád těla, když policisté řešili v okolí místa činu jiný incident. "To, že se poškozená nezabila sama, bylo jednoznačně prokázáno," uvedl Lněnička.

Na Sabolovu vinu podle odvolacího soudu ukázalo mimo jiné to, že se na bývalou přítelkyni "nalepil a začal na ní parazitovat". Prokázalo se, že v době před činem ženu okradl celkem o 90 000 korun, když vybíral peníze z jejích účtů v různých bankomatech po Praze. Na těle oběti se také objevily stopy DNA obžalovaného, a to v podpaží a na boku ženy, což rovněž svědčilo o tom, že ji odtáhl k oknu a vyhodil. „Máme za to, že jediným, kdo mohl mít ze smrti poškozené nějaký prospěch a nějaký motiv, byl obžalovaný,“ uzavřel Lněnička.

Hrál automaty

Incident se stal v loni v červnu v Praze 4. Sabol se se ženou v jejím bytě zřejmě pohádal poté, co se tam vrátil pro své doklady. Následně ji prý začal velkou silou rdousit tak dlouho, až ztratila vědomí. Mylně se domníval, že družku usmrtil, a proto ji vystrčil z okna v úmyslu zakrýt vraždu.

Sabol, vášnivý hráč na automatech, se s o tři roky mladší přítelkyní pohádal nejspíše kvůli tomu, že jí z karty vybral peníze. Využil toho, že znal její PIN.

„Poškozená měla obžalovaného ráda, poskytovala mu bydlení, pomáhala mu. Obžalovaný se vůči ní zachoval tak, že jí vybral peníze z účtu, aby uspokojil své hráčské touhy,“ uvedla v červenci při hlavním líčení soudkyně Silvie Slepičková.

„Jsem nevinný, takové věci bych nebyl schopen myšlenkou, natož činem,“ prohlásil tehdy Sabol. Hájil se tím, že žena měla deprese, které vyřešila skokem z okna paneláku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám