Hlavní obsah

Vydíral RegioJet i Leo Express, dostal osm let vězení

– Brno

Krajský soud v Brně zamítnutím odvolání potvrdil trest osm let vězení muži, který podle spisu vydíral podnikatele Radima Jančuru, jeho společnost RegioJet i firmu Leo Express. Hrozil jim útoky bombami na vlaky. Původní rozsudek Městského soudu v Brně je tak pravomocný. Muž je ve výkonu trestu za jiné činy, trestaný byl opakovaně. V roce 2016 ho zadrželi jako uprchlého v Hondurasu. Muž vinu popřel.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Krajský soud v Brně potvrdil osm let vězení Ondřeji Kopetschkemu.

Článek

Třicetiletý Ondřej Kopetschke podle obžaloby poslal na facebookový profil Leo Expresu text ve znění: "Bomba ve vlaku. Do tří z vlaků RegioJet a Leo Express aktuálně se nacházejících na území České republiky byl vnesen a aktivován nástražný výbušný systém. Toto není vtip, zařízení exploduje za 180 minut od odeslání této zprávy."

Požadoval 75 000 eur (necelé dva miliony korun) vyplacených ve virtuální měně bitcoin. Podle obžaloby vydíral stejným způsobem i RegioJet, vyděračské e-maily posílal i přímo Radimu Jančurovi. V nich podle obžaloby požadoval vyplacení několika desítek tisíc eur.

Jde o několikrát soudně trestaného muže. Policie ho předloni v souvislosti s tímto případem začala stíhat jako uprchlého. Ve spolupráci s Interpolem poté zahájila mezinárodní akci, která v říjnu 2016 skončila jeho vypátráním v Hondurasu.

Obžalovaný si stěžoval

Podle obhajoby nebylo prokázáno, že vyděračské e-maily byly zaslány přes schránky, které muž kontroloval. Navíc nebyli zjištěni další lidé, kteří se na trestné činnosti údajně podíleli, a není tak jasná míra mužova zavinění.

"Žádný spolupachatel nebyl znám, tyto osoby nebyly vyslechnuty, jak může soud určit míru zavinění mé osoby? Nelze mne z tohoto zločinu činit odpovědným, ti další lidé páchali tuto činnost i po mém zadržení a oni nebyli zadrženi," uvedl ve své závěrečné řeči Kopetschke.

Soud ale potvrdil rozsudek městského soudu. "Vina byla nalézacím soudem prokázána. Odvolací soud se se závěry nalézacího soudu ztotožnil a neshledal, že by soud postupoval vadně," uvedl soudce Jaroslav Pálka.

Kopetschke byl odsouzen za zločin vydírání ve stadiu pokusu, přečin šíření poplašné zprávy a přečin křivého obvinění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám