Hlavní obsah

Vyděrač: Shoďte 50 miliónů lidem na Letnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Nebylo by chytré zveřejnit, jakým způsobem anonym požaduje předání peněz," řekla policejní mluvčí Eva Brožová k případu vyděrače, který vyhrožuje bombovými útoky, pokud mu do soboty nebude vyplaceno 50 miliónů korun. Podle informací Novinek však pachatel v dopise uvedl, že peníze mají být shozeny na Letenskou pláň, kde si je mají lidé rozebrat.

Foto: Táňa Pikartová

ženy z klubu ŽAP jsou velmi šikovné. Šijí, pletou, tvoří. Jejich suvenýry mají dobré jméno.

Článek

"Anonym napsal, že vláda zbytečně utrácí a obyčejní lidé z toho nic nemají. Požaduje, aby se padesát miliónů shodilo na Letenskou pláň a občané si je rozebrali. Policisté se tam nesmí objevit," sdělil Právu detektiv, který si nepřál být jmenován.

"Policie hledá počítač, z něhož byl vzkaz odeslán," uvedla Brožová s tím, že na tom pracuje speciální skupina pro odhalování kriminality na internetu. Zda zaznamenala nějaký úspěch, Brožová odmítla komentovat.

"Pokud tu zprávu poslal profesionální hacker, a podle textu to tak vypadá, nikdo nemá šanci jej odhalit," řekl Právu počítačový expert. Specialista policejního prezidia Vít Řanda se naopak domnívá, že odesílatele mailu lze najít i v tom případě, že poštu poslal z veřejně přístupných stránek, nikoli ze své vlastní schránky.

Policie nechtěla komentovat ani informaci, podle níž se e-mailový vyděrač, který poslal ve čtvrtek výhrůžku i do televize Nova, znovu ozval. Podle mluvčího televize Petra Kostky dotyčný napsal podruhé, a to upozornění, že do termínu, který stanovil pro předání 50 miliónů korun, zbývá už pouhý den.

Další anonym hrozí: 200 miliónů nebo bomby

Výbuchy v Praze, pokud nedostane dvě stě miliónů korun, pohrozil ve čtvrtek ale ještě jeden vyděrač. Po anonymovi, který se ozval e-mailem, je to za poslední tři měsíce už čtvrtý člověk, vydírající stát hrozbou násilí.

"E-mailový vyděrač hrozí výbuchy, pokud nedostane požadovaných padesát miliónů do soboty, druhý anonym termín neudal. Chce 200 miliónů," řekla v pátek pražská policejní mluvčí Eva Brožová

Anonym požadující 200 miliónů poslal dopis na vnitro poštou a policie ho zatím nespojuje s vyděračem, který ve čtvrtek ohlásil své požadavky mailem na adresu dopisového oddělení TV Nova, ministerstva vnitra a pražské policie.

Policie nechce sdělovat, jaká opatření u obou případů přijala a v jakém stádiu je vyšetřování. Kvůli vyděračům byly sestaveny speciální policejní týmy.

Dopis adresoval Grossovi

Anonym požadující dvě stě miliónů korun se poštou obrátil přímo na ministra vnitra Stanislava Grosse. Podobně jako e-mailový vyděrač, také tento anonym vyhrožuje odpálením výbušnin v centru města a požaduje shodit peníze z vrtulníku na blíže nespecifikovaném místě hlavního města.

Kriminalisté se dále domnívají, že tento vyděrač nemá nic společného ani s anonymem, který 13. 5. hrozil otravou kyanidem v nemocnicích. Ten se navíc už vůbec neozval. "Kriminalisté nevyhodnotili, že by nové případy souvisely s vydíráním kyanidem," řekla mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Ministerstvo vnitra se k případu posledního anonymního vyděrače nebude vyjadřovat. Právu to v pátek sdělila jeho tisková mluvčí Gabriela Bártíková. "Je zcela běžnou praxí, že policie vždy zodpovědně řeší veškeré anonymní výhružky. Jejich skandalizace a medializace vyvolávají pouze stresující reakce široké veřejnosti a rozhodně neprospívají řešení případu," uvedla mluvčí.

Podle jejích slov tito anonymní oznamovatelé nevydírají pouze stát, ale prostřednictvím médií psychicky vydírají i občany. "Policie postupuje s maximální odpovědností a profesionalitou a pakliže by bylo třeba, bude média a širokou veřejnost informovat," uzavřela Bártíková.

Je to psychická infekce

Psycholog Slavomil Hubálek míní, že se u těchto stále se množících případů vyděračů, kteří hrozí státu, může jednat o tzv. psychickou infekci. "Znamená to, že první případ spustí a inspiruje ty další, podobně jako tomu bylo u těch sebevražd upálením. Bohužel se pak nedá vyloučit, že tyto případy nejsou posledními," konstatoval pro Novinky.

Přehled anonymů

13. 3. 2003 - Olomoucký anonym hrozí výbuchy, pokud nedostane 10 miliónů korun. Policie mu požadované peníze shodila na různá místa, jak si přál, ale pachatel si je nevyzvedl.

13. 5. 2003 - Vyděrač vyhrožuje, že otráví jídlo v nemocnicích kyanidem a požaduje výkupné 200 miliónů korun. Peníze mu vyplaceny nebyly, znovu se však neozval.

22. 5. 2003 - Anonym posílá e-mail do TV Nova, na pražskou policii a ministerstvo vnitra, že chce do sobotního odpoledne 50 miliónů korun.

22.5. 2003 - Neznámý člověk píše dopis ministru vnitra Stanislavu Grossovi a žádá 200 miliónů. Svůj požadavek časově neohraničuje.

Podle Hubálka činí pachateli radost, kolik osob svým jednáním dostane do úzkých. "Určitě se nejedná o člověka spokojeného, šťastného, výkonného či výrazně pracovně zatíženého," konstatoval osobnost vyděračů.

Reklama

Související články

Vyděrač položil bombu a vyhrožuje státu

Neznámý vyděrač požaduje od státu, respektive policie, vyplacení finanční částky v řádu miliónů korun. Jinak hrozí, že odpálí bombu někde na území republiky....

Výběr článků

Načítám