Hlavní obsah

Vyděrač odešel z Kauflandu se statisíci

Novinky, Radovan Stoklasa
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

Pod výhrůžkou, že vyhodí do vzduchu supermarket Kaufland ve Valašském Meziříčí, se v pátek neznámému muži podařilo získat několik set tisíc korun. Zatímco mezi regály tlačilo své vozíky a vybíralo zboží tři sta až čtyři sta lidí, několik metrů od nich se odehrávalo drama.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec přijal v pondělí 7. května na krajském úřadu velvyslance Indie J. E. Venkatesana Ashoka.

Článek

V pět hodin odpoledne navštívil ředitele supermarketu muž ve středních letech a představil se jako policista. Choval se slušně, žádná nervozita na něm nebyla znát. Poté, co byl vpuštěn do kanceláře, předal řediteli dopis, v němž požadoval 1,5 miliónu korun.

"Na těle mám výbušniny a další bomby jsou rozmístěny po obvodu supermarketu," četl ředitel několik řádků textu, zatímco muž stál u jeho stolu a pozoroval ho. "Tvrdil, že venku čekají jeho kolegové, kteří drží rukojmí. Varoval, že pokud peníze nedostane, budou trpět nevinní lidé," popsal událost vsetínský policejní mluvčí František Hauk.

Panika vypukla až s příjezdem policie

Mnoho času na rozmýšlení v té chvíli ředitel neměl. Životy lidí byly na prvním místě. Rozhodl se, že nebude riskovat, vybral denní tržbu, svazky bankovek naskládal do tašky a poslal jednu z prodavaček, aby ji postavila před vchod. Vyděrač si peníze vyzvedl a odešel. Nikdo ho nepronásledoval.

Panika vypukla teprve poté, co se ozvaly sirény a před supermarketem zastavila policejní a hasičská auta. Pracovníci Kauflandu požádali zákazníky, aby kvůli své bezpečnosti vyšli ven.

"Dostali jsme varování. Může tady být výbušnina. Policisté musí všechno prohledat," snažili se vysvětlovat zejména lidem, kteří se nemohli smířit s tím, že ještě nemají plný košík. "Zákazníci si nebezpečí vůbec neuvědomovali. Rozčilovali se, že je nenecháme v klidu nakupovat," uvedla jedna z prodavaček.

Přivolaní policisté a hasiči ve vyklizeném supermarketu ani v jeho okolí žádné výbušniny nenašli. Při loupeži si muž vystačil s planou výhrůžkou. "Přesnou částku, kterou si odnesl, budeme znát až poté, co pracovníci supermarketu dokončí inventuru. Odhadem se jedná o několik set tisíc korun," poznamenal Hauk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám