Hlavní obsah

Vyděrač hrozící otrávením vody se odmlčel

Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Anonymní vyděrač, který hrozil otrávením pitné vody v Praze kyanidem a rtutí, pokud nedostane peníze, svou hrozbu ve středu nesplnil a radnici se zatím neozval. "Hrozil otrávením vody v úterý a pak ve středu odpoledne. Hrozbu nesplnil, neozval se a nepřesnil částku peněz, kterou chce," odpověděl ve středu na dotaz Práva primátor Bém.

Foto: Jana Matějíková

logo závodu B7

Článek

V ručně psaném dopise, který byl doručen na adresu primátora v úterý kolem poledne, vyděrač konkrétní sumu neuvedl. Dopis nyní zkoumají kriminalističtí experti z písmoznalectví, chemici a odborníci z daktyloskopie.

Primátor zdůraznil, že v úterý do čtvrt hodiny od obdržení dopisu uvedl do pohotovosti odbor krizového řízení, strážníky, uvědomil policii.

"Bezpečnostní opatření stále trvají u nádrží, z nichž Praha bere pitnou vodu," uvedl primátor, který je původní profesí psychiatr. Z psychiatrického pohledu odesilatele dopisu označil za osobnost, která nejeví žádné znaky závažné duševní poruchy.

Otrávení zásob prý nehrozí

"Po prostudování dopisu jsem dospěl k závěru, že jeho autor ho napsal jako promyšlený akt. Nemá nadprůměrnou inteligenci. Jednal asi v sociální tísni, ve snaze na sebe upozornit a pozorovat důsledky svého činu, které si plně uvědomuje," poznamenal Bém.

Kriminalisté odmítli v zájmu pátrání a vyšetřovaní cokoliv sdělit. Mluvčí pražské policie Eva Miklíková potvrdila, že nezávadnost vodních zdrojů je stále střežena. "Pitná voda je v hlavním městě v pořádku," dodala mluvčí.

Také hygienici vylučují možnost otrávení pitné vody v městském řadu. Podle pražského hygienika Vladimíra Polaneckého jsou nádrže a celý systém s pitnou vodou pod tlakem osmi atmosfér, takže není možné do nich cokoli přidat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám