Hlavní obsah

Vyděrač hrozí sabotáží na železnici

Novinky, Barbora Haušková
PRAHA

Detektivové útvaru pro odhalování organizovaného zločinu od pondělí hledají dalšího vyděrače státu, který tentokrát žádá 15 miliónů korun. Jinak hrozí poškozením některé železniční trati.

Foto: Beáta Sklářová

Kdo je vlastně předchůdcem člověka?

Článek

"Pachatel volal na linku 158 v pondělí odpoledne a oznámil, že u Šumperka jsou narušeny koleje," sdělila Novinkám mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Policie vyrazila na místo, kde mezi Postřelmovem a Bludovem zjistila, že se někdo pokusil rozšroubovat koleje. "Nebyl zde žádný nástražný výbušný systém. Ani cestující nebyli ohroženi," uklidňovala Kosinová.

Hlídka našla také pachatelův dopis, ve kterém napsal, že se do druhého dne znovu ozve. Anonym se skutečně odhodlal opět kontaktovat policii v úterý ráno. "Prostřednictvím linky 158 zopakoval žádost o 15 miliónů," dodala Kosinová.

Anonymova drzost šla tak daleko, že ten samý den obvolal redakce tří novin a jedné televize. Novinářům si stěžoval na postup policie, která prý nevyplatila jím požadované peníze. Zároveň ujišťoval, že pokud do měsíce peníze neuvidí, naruší některou rychlíkovou trať.  

Starostové vědí o vyděrači jen z médií

Kvůli vyšetřování byla trať mezi Bludovem a Postřelmovem na dvě hodiny uzavřena. O pondělní ranní výluce však nevěděli obyvatelé Bludova ani Postřelmova.

"V podstatě o tom vím jen z médií. Obec jako taková žádnou oficiální zprávu nedostala. Kdyby se jednalo o velký problém, určitě bychom jej řešili. Ale nešlo o ohrožení obyvatel, proto nás ani policie ani dráhy neoslovily," domnívá se místostarosta Bludova František Březina (nez.).

Podobně jsou na tom i v Postřelmově. "Nikdo nás zatím neinformoval," řekl starosta Postřelmova Vladimír Velčovský (SZ).

Souvislost s olomouckým vyděračem?

Policie podle Kosinové zatím odmítá souvislost tohoto případu s kauzou olomouckého vyděrače, kterého se dosud nepodařilo zatknout.

Neznámý pachatel nastražil na jaře tohoto roku trubkovou bombu na železničním mostě v Olomouci Nových Sadech. Podomácku vyrobený systém měl podle policie velké ničivé účinky, také proto nikdo z odpovědných nechtěl riskovat.

Policie přistoupila na vyděračovy požadavky a podle jeho instrukcí mu shodila z vrtulníků na rozhraní olomouckého a severomoravského kraje 10 miliónů korun. Peníze si ovšem nikdo nevyzvedl, olomoucký vyděrač se od té doby neozval.

Anketa

Měla by policie ve vážných případech vydírání splnit pachatelovy požadavky?
ano, ochrana života a zdraví lidí je přednější
25,6 %
ne, sebemenší ústupek inspiruje další pachatele
74,4 %
Celkem hlasovalo 234 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám