Hlavní obsah

Vydání Hitlerových projevů není protizákonné, rozhodl soud

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Široký úsměv na tvářích se rozhostil po verdiktu brněnského Městského soudu na tváři třech obžalovaných v kauze vydání knihy projevů Adolfa Hitlera. Pavlu Kamasovi, Lukáši Novákovi a Stanislavu Beerovi hrozilo až deset let vězení. Podle verdiktu soudce Martina Hrabala se ale nedopustili trestného činu.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Pavel Kamas (vpravo) se spoluobviněným Lukášem Novákem tvrdil, že Hitler je dobrá obchodní značka.

Článek

Knihu „Adolf Hitler: Projevy“ vydalo nakladatelství Guidemedia v roce 2012 v desetitisícovém nákladu. Podle Kamase to je vlajková loď společnosti, přičemž prý za vydáním nelze hledat žádnou propagaci nacismu. „Hitler prodává lépe než Coca-Cola,“ vysvětloval Kamas soudu pohnutky pro vydání. Sám Kamas byl před lety odsouzen, když jako skin napadl jiného muže, který jej označil za nácka.

„Jedná se o dobový text se všemi atributy historického nacismu. I když se nabízí napojení na neonacistické hnutí, tak nebylo prokázáno, že by některé soudobé hnutí navazovalo na podobu Hitlerova nacismu,“ vysvětlil Hrabal verdikt.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Státnímu zástupci Janu Petráskovi nevadilo to, že trojice vydala diktátorovy projevy, ale že je doprovodila mezititulky a předmluvami, které vykreslovaly Hitlera jako mírumilovného muže, který usiloval o mír mezi národy a měl v úctě i český národ. Ani za předmluvy ale soudce Hrabal netrestal. „Soud dospěl k názoru, že komentáře nejsou dílem Stanislava Beera. Je to souhrn projevů sestavený z pohledu řečníka, jsou to pouze kompilace myšlenek, které řekl Adolf Hitler,“ upřesnil Hrabal.

„Obžaloba neměla být nikdy podána. Je důležité, aby měl každý člověk možnost seznámit se s tím, na čem nacistické hnutí spočívalo. Kniha je propagací nacistického hnutí, to nejde ani jinak, když jde o Hitlerovy projevy, ale nevyjadřuje souhlas s těmito myšlenkami,“ konstatoval právní aktivista Tomáš Pecina, který zastupoval nakladatelství.

Kniha propaguje nacistickou ideologii

Soud nedal ani na názor znalce na extremismus a historika Vojenského historického ústavu v Praze Jana B. Uhlíře. „Ten dospěl k jednoznačnému závěru, že kniha úmyslně manipulativním způsobem a téměř na každé straně propaguje nacistickou ideologii, a to způsobem, který přesně zapadá do stylu, jakým soudobá neonacistická scéna tuto ideologii podsouvá širším vrstvám obyvatelstva,“ upozornil Petrásek.

„Soudobá neonacistická scéna se snaží prezentovat Adolfa Hitlera jako člověka, který to s Evropou myslel dobře, nebyl to zločinec a masový vrah, nastolil sociální smír, všichni byli spokojení,“ stál si za svým Uhlíř.

Reklama

Výběr článků

Načítám