Hlavní obsah

Výbuch v havířovském domě vyšetřuje policie jako obecné ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov

Jako obecné ohrožení vyšetřuje policie pondělní výbuch v havířovském domě. Zraněného obyvatele z poškozeného bytu zatím nebylo možné vyslechnout ani obvinit. Stále je tak ve hře varianta, že se muž pokusil sáhnout si na život.

Foto: Pavel Karban, Právo

Výbuch v Havířově vysklil a zdemoloval okna domu.

Článek

Policisté tak stále netuší, co přesně se v domě stalo. Je zřejmé, že explodoval plyn. Podle jedné verze se muž pokusil spáchat sebevraždu. Podle jiné jen usnul, když si vařil kávu. „Žádnou z možností nemůžeme vyvrátit, dokud zraněného nevyslechneme," řekla ve středu mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Sedmačtyřicetiletý muž je v péči lékařů popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice. Utrpěl popáleniny na hlavě, krku, rukou a zádech. Jeho stav je stabilizovaný a je při vědomí, uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. Podle něj bude brzy přeložen z jednotky intenzívní péče na standardní pokoj.

Čekají na zprávu statika

Majitel nemovitosti, společnost RPG Byty, nyní čeká na závěrečnou zprávu statika. Ten dům prohlédl a dovolil většině obyvatel, aby se do svých domovů vrátila. Neobývatelné jsou nyní jen dva byty v nejvyšším patře – ten, kde nastal výbuch, a sousední.

„Čekáme na zprávu a podle ní se určí další postup a rozsah nutných oprav. Pak budeme moci odhadnout i celkovou délku rekonstrukce. Nájemníkům nabídneme dočasné ubytování jinde, popřípadě trvalé přestěhování," řekl mluvčí společnosti Petr Handl.

Plyn explodoval v jednom z havířovských bytů už loni v září, nikdo však nebyl zraněn. Výbuch měl na svědomí pětačtyřicetiletý muž, který v něm kdysi bydlel. Rok byl byt prázdný a muž se pak do něj opět nelegálně nastěhoval. Výbuch inicioval údajně úmyslně. Podle policie byla jeho motivem osobní tížívá situace. Okresní soud muže odsoudil k šestiletému vězení. Proti rozsudku se odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám