Hlavní obsah

Výbuch chemikálií na Českolipsku: Osm zraněných, dva v kritickém stavu

Právo, Novinky, mip, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa
Aktualizováno

Osm zraněných lidí zůstalo po výbuchu, k němuž došlo v úterý dopoledne v areálu provozovny na likvidaci nebezpečného odpadu v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Na vyšetření budou muset jít i záchranáři kontaminovaní neznámou látkou, jde zhruba o deset lidí. Podle starosty Hamru unikla zřejmě do ovzduší kyselina sírová.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie uzavřela okolí výbuchuVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Výbuch a následný únik nebezpečných látek se stal ve firmě Purum. „Při míchání látek došlo ve spojení s vodou k výbuchu a následnému požáru,“ řekla Právu mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Foto: Michael Polák, Právo

Uzavřené okolí výbuchu.

Starosta obce Milan Dvořák ČTK řekl, že havárie nastala v provozovně společnosti Purum. „Došlo k úniku oblaku pravděpodobně kyseliny sírové,” dodal starosta.  „Ozval se výbuch a pak se nad stromy objevil hustý černý mrak,” popsal Právu jeden z místních obyvatel.

Zemřel muž popálený při výbuchu v pardubické Explosii

Krimi

Záchranná služba podle svého mluvčího Michaela Georgieva aktivovala traumaplán prvního stupně. „Měli jsme tam osm pacientů, z toho byli dva v kritickém stavu transportováni vrtulníkem. Další člověk utrpěl středně těžké poranění,“ řekl mluvčí Georgiev. Zbylých pět lidí mělo lehká zranění a byli převezeni do nejbližších nemocnic.

Foto: Michael Polák, Právo

Uzavřené okolí výbuchu.

V nemocnici skončili i záchranáři

Podle něj musí do nemocnice také sami záchranáři, kteří byli na místě jako první, protože se podle velitele nacházeli v nebezpečné zóně. Musejí projít vyšetřením. „Momentálně je areál uzavřený, nemůžeme dovnitř,” konstatoval.

Odstaven byl kvůli kontaminaci také vrtulník liberecké záchranky.

Reklama

Výběr článků

Načítám