Hlavní obsah

Vrchní soud snížil trest falešnému šlechtici, který důvěřivé lidi obral o 90 miliónů

Olomouc

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek snížil o rok na devět let trest Karlu Šimkovi z Frýdku-Místku za rozsáhlé podvody. Muž tvrdil, že je šlechtic, a od tisíce lidí z celé země podle rozsudku vylákal pod příslibem výhodné investice nebo zprostředkování půjček přibližně 90 miliónů korun. Odvolací soud případ projednával tři dny. Verdikt nepatrně snížil, některá jména poškozených se v původním rozsudku objevovala duplicitně.

Foto: Aleš Honus, Právo

Karel Šimko u Krajského soudu v Ostravě. Archivní snímek

Článek

Muži hrozilo za zvlášť závažný zločin podvodu pět až deset let.

"Způsobil škodu velkého rozsahu. Za tuto trestnou činnost jsme obžalovanému uložili trest ve výši devíti let se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou. Trest odnětí svobody na samé hranici trestní sazby se nám zdál nepřiměřeně přísný. Obžalovaný dosud nebyl soudně trestaný, přihlédli jsme také k délce trestního řízení," řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Právní kvalifikace zůstala v rozhodnutí odvolacího soudu stejná, soudci jen upravili výrok týkající se poškozených, někteří byli totiž uvedeni dvakrát. I proto se škoda nepatrně snížila, šlo řádově o stovky tisíc korun.

Podle obžaloby Šimko podvedl zájemce, kteří chtěli investovat v jeho společnosti Astra Invest Limited. Sliboval jim zhodnocení vkladů až o 200 procent, přičemž od nich v letech 2008 až 2010 přebíral částky do sedmi miliónů. Někteří poškození mu svěřili celoživotní úspory. Někteří investoři přivedli i příbuzné a o úspory tak přišly celé rodiny. Šimko podvedeným ukazoval diamanty a zlaté mince, přičemž tvrdil, že je vlastníkem zlatého pokladu.

Zlatý důl

Také tvrdil, že jeho společnosti patří například zlatý důl, nájemní byty v Londýně a že je správcem majetku bohatých lidí z celého světa. Podle kriminalistů ale muž mince a drahé kameny koupil až za vklady prvních investorů.

Obžalovaný již dříve před soudem tvrdil, že i on je obětí a že za vše může jeho společník, který ho prý připravil o desítky miliónů korun. Podle rozsudku měl však už v době, kdy od poškozených lákal peníze, devítimiliónové dluhy u finančního úřadu. Peníze, které muž podle obžaloby od investorů získal, utrácel především pro vlastní spotřebu. Rozdával dárky, jezdil na neúčelné zahraniční cesty a podle soudu získané peníze hojně využíval k vlastní prezentaci.

Po zatčení kriminalisté zajistili věci v hodnotě okolo 15 miliónů korun, včetně například zlaté cihly nebo drahých kamenů. Podle policie se Šimkovi podařilo podvést tolik lidí i díky charismatu a suverénnímu vystupování. Šimko po zatčení strávil tři roky ve vazbě, kde nějaký čas držel i hladovku, k soudu do Olomouce se dostavil osobně.

Jeho závěrečná řeč u ostravského krajského soudu trvala čtyři dny, vrchní soud se kvůli rozsáhlosti případu jednáním zabýval tento týden tři dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám