Hlavní obsah

Vrchní soud snížil matkovrahovi trest o sedm let

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na 14 let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci 34letého Martina Fišera ze Zlínska za brutální vraždu matky. O sedm let mu tak snížil výjimečný trest, který mu uložil letos v srpnu Krajský soud v Brně a proti němuž se Fišer odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Martin Fišer u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Událost se stala 3. května 2005 večer v bytě ve zlínské místní části Prštné. Obžalovaný tam napadl svoji 59letou matku, kterou tloukl pěstmi do hlavy, rdousil a nakonec jí nejspíš nožem způsobil zranění na krku. Žena na místě zemřela.

Poté ji Fišer zabalil do dek, ovázal provázkem a ukryl v lůžkovém prostoru postele. Jednal tak proto, aby získal finanční prostředky, když následně odcizil 50 tisíc korun, mobilní telefon, platební kartu a další věci.

Utekl do Běloruska

Na parkovišti před domem pak vzal i její osobní automobil v hodnotě 115 tisíc korun a odjel do Běloruska, kde byl později na základě mezinárodního zatýkacího rozkazu zadržen policií.

Kauza byla u soudů projednávána již několikrát. V říjnu 2006 byl Fišer obžaloby zproštěn i pravomocně. Nejvyšší soud však na základě dovolání tento verdikt zrušil a nastínil, jakým směrem se má ubírat další dokazování. Poté krajský soud dospěl k závěru, že obžalovaný je vinen.

U vrchního soudu se nyní Fišer domáhal vrácení věci soudu nižší instance, případně zproštění obžaloby.

Pro výjimečný trest nejsou podmínky

Krajský soud podle něj nesprávně vyhodnotil důkazy a pochybil, když zamítl doplnění dokazování, jak navrhovala obhajoba. Dále Vrchnímu soudu vytýkal, že tento nedodržel závazný pokyn Nejvyššího soudu v rámci předchozího zrušení dřívějšího rozsudku.

„Vinu i právní kvalifikaci krajský soud vyvodil správně. Pro výjimečný trest však nejsou zákonné podmínky. Proto jsme museli uložit trest v rámci odpovídající trestní sazby, která je v tomto případě od deseti do patnácti roků,“ vysvětli mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám