Hlavní obsah

Vrchní soud snížil matce a synovi tresty za přípravu nájemné vraždy

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Dvanáct let si odsedí za mřížemi Lenka Nevřivá (53) a devět let její syn Roman Nevřivý (26) za přípravu nájemné vraždy, jejíž obětí se měl stát ženin druhý syn a bratr obžalovaného. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci, když oběma obžalovaným snížil vysoké tresty, které jim uložil letos 1. března Krajský soud (KS) v Brně. Nevřivá si původně měla odsedět 17 let, její syn o dva roky méně.

Článek

Matka se synem si nájemnou vraždu domluvili loni 18. července na Brněnsku u náhodného známého. Zaplatit za ni měli 100 tisíc korun, přičemž důvodem k této likvidaci měly být osobní a majetkové rozpory v rodině. Muži poté předali dvě fotografie syna, který se měl stát obětí, klíče od jeho domu a spotřební elektroniku jako zálohu za tuto likvidaci.

Druhý den poté matka předala údajným nájemným vrahům 15 tisíc korun. Bezprostředně poté ji zadržela policie. Náhodný známý policisty totiž o jejích plánech informoval.

Oba obžalovaní u VS požadovali zrušení rozsudku a vrácení věci KS, případně nižší tresty a právě ty VS akceptoval.

„Původní tresty byly nepřiměřeně přísné. Museli jsme zohlednit skutečnost, že jednání obžalovaných bylo jen ve stádiu přípravy. Skutek jako takový se nestal, a tedy nevznikl ani závažný nežádoucí následek. U Nevřivého pak i to, že do celé záležitosti byl matkou vtažen,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám