Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil většinu trestů v hlavní větvi metanolové aféry

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Petr Marek

Tresty v rozmezí od sedmi do devíti let uložil ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci pěti mužům obžalovaným v metanolové kauze - v takzvané zlínské větvi. Tři odešli od VS se stejným trestem jako loni v květnu od zlínského krajského soudu, dva s tresty nižšími.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Martin Jirout u soudu (foto z hlavního líčení)

Článek

Nejdéle, devět let, má strávit za mřížemi Martin Jirout z Trutnovska, který distribuoval otrávený alkohol na Jičínsko a na Ostravsko, o půl roku méně jednatel firmy Vapa Drink Viktor Koláček z Týna nad Bečvou a stejnou dobu i podnikatel z Bystřice pod Hostýnem Libor Vanderka. Sedm let si odpyká Alexander Jordán ze Zlína, kterému VS snížil trest o půl roku, a osm roků, tedy o měsíc méně, dostal Martin Cekota. Všichni byli odsouzeni za ohrožování zdraví závadnými potravinami.

„U Jordána jsme více zohlednili jeho spolupráci s orgány činnými v trestním řízení. U Cekoty se nám zdál původní trest na osm roků a jeden měsíc neortodoxní, proto jsme mu ten měsíc ubrali. Minimálně u Koláčka a Vanderky by byla ovšem na místě přísnější právní kvalifikace a tím i přísnější trest. Kvůli absenci odvolání státního zástupce jsme k tomu však přistoupit nemohli,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský a dodal, že všem obžalovaným byly potvrzeny i desetileté zákazy činnosti.

Nedělali to prý naschvál

Muži u VS požadovali nižší tresty nebo vrácení případu ke krajskému soudu. Tvrdili, že nešlo o úmysl, ale o nedbalostní jednání. VS však tyto argumenty neakceptoval.

Zbývající muži, prodejce nelegálního alkoholu ze Zlína Aleš Svoboda i Robert Sedlařík, majitel firmy Verdana, výhradního distributora Likérky Drak, kteří byli rovněž souzeni v této větvi, si již odpykávají tresty 5,5 roku. Proti rozsudku krajského soudu odvolání nepodávali. Patnáctiletý trest již dříve přijal hlavní distributor otrávené směsi Jiří Vacula.

Olomoucký vrchní soud se případem zabýval podruhé, loni v lednu jej vrátil zpět krajskému soudu. Ten jim nejprve předloni v květnu za obecné ohrožení ukládal tresty od osmi do 21 let. Po vrácení případu obžalovaným zmírnil tresty i kvalifikaci.

Metanolová aféra začala 3. září 2012. Obžaloba hlavním aktérům klada za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Hlavním míchačům směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi vrchní soud potvrdil pravomocně za obecné ohrožení doživotní trest, patnáctiletý trest přijal hlavní distributor otrávené směsi Jiří Vacula.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám