Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil šest let ženě, která jednou ranou nožem usmrtila druha

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na šest let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci Vladislavu Procházkovou (39) za to, že loni v srpnu v Pohořelicích jednou ranou kuchyňským nožem do srdce zavraždila o deset let staršího druha. Soud tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z letošního ledna, proti kterému se žena odvolala. Za vraždu jí hrozilo až 18 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Vladislava Procházková u Vrchního soudu v Olomouci Video: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Odvolání obžalované jsme zamítli jako nedůvodné. Krajský soud správně vyhodnotil, že šlo o vraždu, nikoliv o zabití. Pro tuto mírnější kvalifikaci, kterou požadovala obhajoba, nebyly splněny podmínky. Jednání poškozeného nemělo takový charakter, abychom ho mohli označit za zvláště zavrženíhodné,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého soudu Stanislav Cik.

Šestiletý trest v zákonné sazbě, která činí 10 až 18 roků, soud podle něj označil za „spíše mírný“. „O zpřísnění však nebylo možné uvažovat, neboť je tu absence odvolání žalobce,“ dodal mluvčí.

Nechtěla jsem ho zabít, moc mě to mrzí.
obžalovaná Vladislava Procházková<br />

Procházková měla podle znalců dvě velké slabosti. Svého druha Jana, na kterém byla i přes veškerá ponižování zřejmě citově závislá, a také občasné pití. Na alkoholu však nebyla závislá, dokázala bez problémů abstinovat a plně si uvědomovala dopad svého činu. I proto jí soud neuložil protialkoholní léčení.

Byli opilí

V době činu však měla, stejně jako její oběť, přes dvě promile alkoholu v krvi. Tragédie se odehrála v maringotce půjčené bývalým manželem a zaparkované na jeho pozemku. Procházková tam pila již od rána se svým kamarádem. Dobře se bavili až do okamžiku, než přišel, již také opilý, její přítel. A jako obvykle, když byl v alkoholovém opojení, začal obžalovanou urážet a bít.

Foto: Petr Marek, Právo

Vladislava Procházková u olomouckého vrchního soudu.

Druh začal rozbíjet zařízení maringotky, včetně venkovního suchého záchodu. To už maringotku jejich společný známý, který v případu vystupoval jako svědek, opustil. Když útoky v maringotce neustávaly, žena popadla nůž a bodla ho muži do prsou s takovou razancí, že pronikl i mezižeberní chrupavkou až do pravé komory srdeční. Napadený stačil ještě vyjít před maringotku, kde stále nadával a pak upadl.

„Nechtěla jsem ho zabít, moc mě to mrzí. Chtěla jsem jen, aby šel pryč, dal mi pokoj, aby mě už nebil a neurážel. Byl hrozně žárlivý, k čemuž neměl důvod, asi na mně byl i závislý,“ vypověděla už dříve u krajského soudu Procházková. Po činu nechala zavolat záchranku a také se muži snažila dát první pomoc. Vše už bylo ale marné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám